Сърбия поддържа приятелски отношения с Русия и Китай и не

...
Сърбия поддържа приятелски отношения с Русия и Китай и не
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия не възнамерява да се извинява за приятелските си отношения с Русия и Китай

Сърбия поддържа другарски връзки с Русия и Китай и не счита да се извинява на никого за тях . Това разяснява пред публицисти сръбският президент Александър Вучич, представен от ТАСС.

" Гордея се с политиката, която водим , може би сме една от редките независими и самостоятелни страни в тази част на Европа. В нашата страна никой не взема решение с изключение на нас какви политически и стопански стъпки да предприемем. Само тази политика може да донесе независимост на нашия народ, да пази мира..., когато не знаят какво да кажат за сърбите, приказват: " Те са свързани с руснаците и китайците ". И ние би трябвало да бягаме и да се извиняваме за това, само че аз не имам намерение да се оправдавам на никого, самостоятелна Сърбия се намира на европейския път, като почита своите съветски другари, китайски другари, американски другари и всички останали ", разяснява Вучич.

Коментирайки изказванията на президента на Косово Вьоса Османи, че " Сърбия е инструмент в ръцете на Русия за дестабилизиране на Косово и Балканите ", Вучич акцентира: " Това е толкоз неуместно, че нямам думи. Ние сме горди с нашата самостоятелност и автономия, ние не сме инструмент нито на Русия, нито на някой различен - нито на Съединени американски щати, нито на Европейски Съюз - ние сме самостоятелна страна ".

Външната политика на Сърбия планува присъединение към Европейския съюз при поддържане на другарски връзки с Москва и Пекин, както и развиване на връзките с Вашингтон. Белград има намерение да резервира боен неутралитет, като отхвърля да се причисли към НАТО и други блокове. Тази позиция провокира възражения на Запад, като на Сърбия неведнъж е давано да се разбере, че европейската интеграция е допустима единствено в случай че са изпълнени две условия - признание на независимостта на Косово и преустановяване на другарските връзки с Русия. През последните години от страна на Западът също все по-често се чуват упреци към Сърбия за дейното съдействие с Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР