Сърбия планира да въведе задължително ваксиниране на децата против варицела,

...
Сърбия планира да въведе задължително ваксиниране на децата против варицела,
Коментари Харесай

Сърбия въвежда задължителна ваксина срещу варицела

Сърбия възнамерява да вкара наложително имунизиране на децата срещу варицела, може би още тази есен, разгласи епидемиологът професор Бранислав Тиодорович, представен от Танюг и Българска телеграфна агенция.

В Сърбия в този момент е наложително ваксинирането срещу 11 заразни заболявания, сподели той и акцентира, че е решено и имунизирането срещу варицела да стане наложително.

" В Съединени американски щати, Канада, Австралия децата от дълго време се имунизират срещу варицела и няма никакви проблеми. Трябва да се види по кое време да се включи в имунизационния календар у нас, дали да бъде при двегодишните или при четиригодишните деца. В Австралия имунизират децата на две години ", добави Тиодорович.

Очаква се профилираната Републиканска комисия за заразните заболявания да промени правилника най-късно през септември и да включи в програмата за наложителна имунизация и имунизацията срещу варицела, сподели още професорът.

В България имунизацията против този тип шарка от предходната година е единствено целесъобразна. Ваксината обаче към този момент се внася и в случай че родителите желаят, могат да си я купят законно от аптеката за 80-90 лв. и персоналният доктор да я постави на децата им.

Тази имунизация се прави, откакто детето навърши 12-месеца, и е на две дози. Създава пожизнен имунитет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР