Сърбия очаква да получи допълнителни обеми природен газ от Русия

...
Сърбия очаква да получи допълнителни обеми природен газ от Русия
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия очаква да получи допълнителни обеми природен газ от Русия през януари-февруари

Сърбия чака да получи спомагателни размери природен газ от Русия в интервала януари-февруари 2022 година Това разгласи в сряда президентът на западната ни съседка Александър Вучич на годишната заключителна конференция, предава сътрудник на

„ От 1 януари газът ще ни се доставя на цена от 270 $ за 1000 кубически метра, само че ние плащаме за спомагателното количество газ, което вземаме, и заради развиването на промишлеността, заради развиването на Сърбия като цяло това е належащо. Също по този начин имам вяра, че ще получим по-голям размер от нашите съветски сътрудници за януари и февруари 2022 година от предоставените, тъй че ще имаме несравнимо по-ниска цена даже за тези спомагателни размери, които не бяха авансово контрактувани и които не ни бяха нужни през 2020 и 2021 година “, сподели сръбският водач.

Вучич акцентира, че всекидневно Сърбия купува от 2 до 5 милиона кубически метра газ. „ Надявам се, че ще приключим този въпрос по време на договарянията с съветския президент Владимир Путин и изпълнителния шеф на „ Газпром “ Алексей Милер. Ние купуваме газ на Запад, тъй че желаеме спомагателни размери от Русия. Надяваме се да ги получим на ниски цени “.

На 25 ноември, вследствие на договарянията сред Путин и Вучич в Сочи, Русия резервира цената на газа за Сърбия на 270 $ за шест зимни месеца, след което Белград ще получи преференциални условия от Москва по дълготраен контракт. Според сръбския водач тези условия са изключителни.

На 1 януари 2021 година „ Газпром “ стартира да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът от Русия се транспортира по газопровода „ Турски поток “ и по-нататък през Турция, а по-късно през националната газопреносна система на България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР