Сърбия няма да застраши националните си интереси, като се присъедини

...
Сърбия няма да застраши националните си интереси, като се присъедини
Коментари Харесай

Вучич отхвърли възможността за санкции срещу Русия

Сърбия няма да заплаши националните си ползи, като се причисли към глобите против Русия поради войната в Украйна. Това предизвести избраният отново президент на западната ни съседка Александър Вучич в изявление за английския вестник Файненшъл таймс.

Белград няма да „ избере страна “, макар апелите на Европейския съюз към страните, които се стремят към участие, да се причислят към Брюксел в стягането на икономическите наказания против Москва.

Сърбия, претендент за участие в Европейски Съюз, от дълго време има мощни политически, стопански и връзки за сигурността с Русия, която доставя на страната природен газ и поддържа отхвърли на формален Белград да признае независимостта на някогашната си провинция Косово, разясняват в редакцията на английското издание.

„ Имаме някаква отбрана от Русия. Какво желаят западните страни? Да оставим всички наши национални ползи, тъй като някой има потребност от нещо за себе си? “, разяснява Вучич, визирайки обстановката в Украйна и желанието на Запада за единение във връзка с съветската инвазия.

„ Хората приказват за избор на страна. Не, ние имаме своя страна – тя е ползите на Сърбия. Бяхме бомбардирани от 19 страни от НАТО през 1999 година и глобени “, напомни Вучич.

„ Не сме налагали наказания против никого, тъй като... не имаме вяра, че глобите трансформират нещо. Можете да оказвате напън на Сърбия, само че това е нашето същинско мнение “.

Коментарите на Вучич, който завоюва нов петгодишен мандат на изборите по-рано този месец, допускат, че Белград ще се придържа към своята сговорчива линия към Русия и Китай, макар натиска от Брюксел, означават от редакцията.

Лидерите на Европейски Съюз поредно акцентират, че гледат на Сърбия като на предстоящ член на Общността, само че в същото време показват неспокойствие от връзките на Белград с Москва и Пекин. В Брюксел и в столиците на страните-членки обаче заобикалят да заемат прекомерно твърда линия против балканската страна, с цел да не я тласнат в ръцете на Русия и Китай.

По данни на Radio Free Europe (RSE), Европейският парламент ще издаде резолюция, в която ще призове новоизбраните управляващи в Сърбия „ да покажат същински ангажимент към полезностите на Европейски Съюз и да се преценяват с решенията и позициите на Европейски Съюз във външната политика и политиката на сигурност, в това число глобите против Русия “.

Войната на Русия против Украйна провокира апели от някои от страните в Европейски Съюз за ускорение на договарянията за участие като метод за по-категорично привличане на Балканите към Запада.

Неотдавнашната покупка от Сърбия на китайската зенитно-ракетна система FK 3 също провокира проблеми, тъй като Западът се притеснява, че по този метод Пекин ще има възходящо въздействие.„ Когато става дума за външна политика и политика на сигурност, Сърбия доста добре осъзнава, че като страна-кандидатка се чака да се приведе в сходство със стандартите и политиките на Европейски Съюз “, подчертаха от Комисията.

В отговор Вучич изясни, че покупките на оръжия от страна на Сърбия – в това число на френски изтребители и турски бойни дронове, е част от напъните за опазване на стабилността, защото прилежащите страни също надграждат арсеналите си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР