Сърбия не би била най-бедната държава в Европейския съюз, тъй

...
Сърбия не би била най-бедната държава в Европейския съюз, тъй
Коментари Харесай

Срам за нашите политици! Сърбия е по-добре от България и без ЕС


Сърбия не би била най-бедната страна в Европейския съюз, защото има по-добри индикатори от България. Това съобщи президентът Александър Вучич в изявление за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

За Белград Европейският съюз остава "най-важната цел ", въпреки той да не е изключително известен в страната, сподели Вучич. "Впрочем не бихме били най-бедната страна - членка на Европейски Съюз. Имаме по-високи междинни заплати и пенсии, в сравнение с в България, и привличаме доста повече вложения. Икономическата прогноза за Сърбия е отлична и оценките на Международния валутен фонд и Световната банка удостоверяват това. "

В Сърбия и България междинната брутна заплата, съпоставена в евро, е съвсем сходна в последните месеци, като по последни данни сръбската е над 610 евро, българската - над 600. След приспадане на налозите - 10% в България и 15% в Сърбия - обаче чистата сума е малко по-голяма в България.

Проучване на Регионалния съвет за съдействие в Сараево сочи, че едвам 29% от сърбите чакат нещо положително от Европейски Съюз в стопански проект, а над 60 на 100 са негативно или безразлично настроени. Защо тогава Белград желае да е част от съюза и за какво съюзът ще го желае, пита интервюиращият Михаел Мартенс. "Това е единствената рационална политика, която можем да предложим на народа си. Това споделям във Вашингтон, както и в Москва. "

Вучич разяснява европейската политика и неналичието на "големи проблеми " със съюза, както и други тематики, в дълъг диалог, фрагменти от който са оповестени във вестника ден преди среща в Берлин с косовското управление, други представители на Западните Балкани и водачите на Франция и Германия.

"Голям сръбски водач "

Президентът също по този начин показва "уважението " си към американския сътрудник Доналд Тръмп поради желанието му "да позволи толкоз тежка тематика " като проблемите в Косово, въпреки въпросът с признаването му да не е толкоз елементарен, колкото по думите на някои представители на Съединени американски щати - най-малкото тъй като всеки президент, признал Косово, може да отиде на съд поради нарушавания на конституцията.

"Искаме компромис ", продължава Вучич и упреква водачите на Косово, че не са изпълнили единственото изискване, сложено им на договарянията в Брюксел през 2013 година - да основат конструкция, която дава повече права на сърбите в Косово, наречена Асоциация на сръбските общини. Той повтаря, че в случай че Прищина премахме 100-процентните мита, наложени на артикули от Сърбия, това би дало опция разговорът да продължи.

Попитан за какво таблоиди или малките екрани, чиито издатели или редактори са му близки другари, употребяват тирада на омразата против албанците, той изяснява, че не е основен редактор и няма желание да стане, само че всеки ден се пробва да овладява упованията на сръбския народ за справяне с косовската рецесия и самичък става жертва на обидни квалификации - да вземем за пример "предател ".

Нещо повече - Вучич твърди, че с речта си пред косовски сърби в Митровица през септември предходната година той е "нападнал най-силно " политиката на Слободан Милошевич, въпреки малко по-рано да пробва да изясни, че с думите "голям сръбски водач " (които не отхвърля, че е произнесъл тогава) не е имал поради величието му. Президентът пробва да изясни, че думата "велики " не трябва да се превежда като great, а като big на британски. "Може би президентът желае да каже "силен " или "дебел " водач, " само че подтекстът не удостоверява това, изяснява създателят. /btv
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР