Сърбия, която е напълно зависима от руския газ, планира да

...
Сърбия, която е напълно зависима от руския газ, планира да
Коментари Харесай

Сърбия и Унгария ще опитат да намалят газовата си зависимост от Русия

Сърбия, която е изцяло подвластна от съветския газ, възнамерява да купува синьо гориво от Азербайджан през 2023 година, До скоро Белград нямаше желание да подхваща дейности против NIS, само че президентът Александър Вучич разгласи, че на Белград може да се наложи краткотрайно да " поеме " от Русия компанията поради западните наказания Унгария договаря с Румъния за увеличение до над 3 милиарда куб. метра годишно на потенциала на интерконекторен водопровод, който пресича техните граници
Две от най-зависимите от съветския газ страни в Европа - Сърбия и Унгария, оповестиха планове да усилят доставките от други страни. По този метод Белград и Будапеща ще диверсифицират източниците си на сила в изискванията на съветската война в Украйна и геополитическите промени. Очакваните нови количества за двете страни ще минават през територията на България. Гърция и България приключиха дълго отлагания газопровод, който се чака да способства за понижаване на зависимостта на Европа от съветския газ. Той ще придвижва газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора в България и ще бъде обвързван с различен водопровод, пренасящ азерски газ.

Сърбия договаря с Азербайджан
Сърбия, която е изцяло подвластна от съветския газ, възнамерява да купува синьо гориво от Азербайджан през 2023 година, като чака есента на идната година да проработи интерконекторната връзка към българската газопреносна мрежа, разгласи министърът на енергетиката Зорана Михайлович.
Реклама
" В момента преговаряме с Азербайджан за запазване на газови мощности за идната година, защото интерконекторът Сърбия - България ще бъде приключен идната година през септември ", съобщи Михайлович на енергийна конференция в Сараево през предходната седмица, представена от Reuters.

" Този интерконектор е за нас като витална мощ - най-важното, което Сърбия прави сега, когато приказваме за газова диверсификация ", сподели Михайлович. И добави, че откакто бъде приключен интерконектора с България, Сърбия ще може да получава полутечен природен газ и от Гърция.

Газовият и петролния бранш в Сърбия се държи от съветски компании от 2008 година, само че Белград си е сложил за цел да се причисли към Европейски Съюз и беше подложен на напън от Брюксел да приведе външната си политика в сходство с блока и да наложи наказания на Русия. Михайлович сподели, че петролната компания NIS, в която съветските " Газпром петрол " и " Газпром " дружно имат мажоритарен дял, търси да купува недопечен нефт от разнообразни страни, откакто съветският е подложен под наказания, и че ще поръчва доставки от Ирак.

" Газпром " е мажоритарен акционер и в единственото газово вместилище в страната.
Реклама
До скоро Белград нямаше желание да подхваща дейности във връзка с NIS, само че в края на предходната седмица сръбският президент Александър Вучич разгласи, че на Белград може да се наложи краткотрайно да " поеме " от Русия компанията поради западните наказания, въпреки че Сърбия официално не ги поддържа. Москва се чака да е срещу сходно деяние.

Ако се наложи, ще се стигне до вдишване на контрола от страната, само че нищо няма да се " краде ", споделя Вучич. Нуждата да се търси решение е практическа: даже да вземем за пример за намиране на аварийни елементи за рафинерията. Купувачи на иракски нефт пък не желаят да работят с компании, които са мажоритарна съветска благосъстоятелност (иракският нефт, дружно с съветския, е главен във вноса на Сърбия).

Сърбия би трябвало да внася 10% от нужната електрическа енергия и вносът ще нарасне до 20-30% през зимните месеци, когато се чака цените да се повишат с 15-20%. Страната създава 70% от електрическата енергия от въглища и държавното управление ще помогне на държавната енергийна компания EPS да внесе 4 млн. тона въглища, от които ще се нуждае до първото тримесечие на идната година.
Унгария договаря за импорт на газ през България и Румъния
Унгария, която е 85% подвластна от съветския газ, разгласи, че договаря с Румъния за увеличение до над 3 милиарда куб. метра годишно на потенциала на интерконекторен водопровод, който пресича техните граници.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Климат 2 Свят 3 Политика 1 Икономика 2 Свят 3 Климат 1 Свят 2 Политика Реклама
Унгарският външен министър Петер Сиярто изясни, че плануваното разширение на потенциала за импорт през Румъния ще усъвършенства сигурността на доставките и ще предложи маршрут за възможен предстоящ импорт от Гърция, Турция или Азербайджан. Това значи потребление на интерконектора Гърция - България. Румънският министър председател Николае Чука съобщи при започване на месеца, че газовата връзка е доста значима за енергийната сигурност на Европа и е допустимо да се употребява за доставки през България и Румъния към Украйна и Молдова.

Друга опция е потреблението на турската газопреносна мрежа и терминали за полутечен газ в Турция, през които да се придвижва газ от разнообразни страни. " Намираме се в напреднали полемики за доста разширение на потенциала на интерконектора, свързващ мрежите за природен газ на Румъния и Унгария ", сподели Сиярто на конференция в Букурещ с румънския си сътрудник, представен от Reuters.

Интерконекторът, по който може да минава газ в двете направления, може да придвижва 2.6 милиарда куб.м газ годишно до Румъния и 1.7 милиарда куб. м годишно до Унгария. Този потенциал в началото ще се усили до 2.5 милиарда куб.м, а по-късно до над 3 милиарда куб.м. Засега няма детайлности за периодите на осъществяването на плана.

През предходната година Унгария подписа контракт за 15 години с " Газпром ", съгласно който получава 3.5 милиарда куб. м. газ годишно през България и Сърбия по " Турски поток " и още 1 милиарда по водопровод от Австрия.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Европейският съюз се стреми първо да понижи и до няколко години да приключи доставките на газ от Русия, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари. Инвазията докара до скок на цените, а " Газпром " сега намерено шантажира и не обезпечава количествата по договорите, които е подписала с редица страни в Европейски Съюз.
Свързани публикации КЕВР сертифицира газовия интерконектор с Гърция, доставките стартират след месец 15 юли 2022, 15:09 Унгария забрани износа на сила и маха тавана на цените на комуналните услуги за семействата 14 юли 2022, 15:29 Русия ремонтира " Турски поток " в миг, в който пазарът е към този момент с пикови цени 18 юни 2022, 17:24 Румъния възнамерява да изнася газ за района и с приоритет за Молдова 18 май 2022, 15:48 Неочакваното газово избавление на България 29 април 2022, 06:22 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР