Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие. В

...
Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие. В
Коментари Харесай

Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие

Сърбия изтегли целия личен състав на посолството си в Скопие. В постройката сега няма нито един чиновник.
От македонското министерство на външните работи оповестиха, че " са получили нота от сръбското посолство, в която се споделя, че личният състав е извикан на съвещания в Белград ".
Оттам прецизират, че " не са осведомени с аргументите за това решение и сега влизат в връзка с външното министерство на Република Сърбия с цел да открият аргументите довели до това решение ", съобщи БГНЕС.
" Съгласно Виенската спогодба институциите на Република Македония подхващат всички нужни ограничения за отбрана на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие ", се споделя още в известието на македонското Министерство на външните работи.
Сръбският дипломат Душанка Дивяк-Томич изпрати SMS до сръбски публицисти, в който написа, че " не може да разяснява случая и им предлага през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград ".
Според сръбската държавна организация " през днешния ден външният министър Ивица Дачич ще заяви аргументите за заминаването на дипломатите от Скопие ".
Припомняме, че сред двете страни се стигна до голямо напрежение откакто сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на " Кървавия четвъртък " на 27-ми април. Тогава бяха пребити над 100 души. Сред тях бе и сегашният министър председател Зоран Заев. Веднага по-късно Горан Живайлевич напусна Македония, а дипломат Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в Народното събрание Живайлевич си направи селфи.
Миналият месец Ивица Дачич дефинира като " неточност признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на управляващите в Белград ". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.
В началото на месец юни бе оголен конфиденциален отчет на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до шефа на " Дирекцията за сигурност и контраразузнаване " Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е цел на мощна подривна, пропагандна и разследваща активност от страна на съветското посолство в Скопие, съветските разследващи служби, в това число и посредством потреблението на упълномощени публицисти. Русия желае да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните планове имат за цел тотално послушание на Република Македония.
В разкритите документи в детайли се разказва и активността на сръбските сътрудници в Република Македония и по-специално на скандалния посланик Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, водачът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР