Сърбия използва умело методите от времето на Милошевич: подклажда насилие

...
Сърбия използва умело методите от времето на Милошевич: подклажда насилие
Коментари Харесай

Насилието в Косово - готви ли се Сърбия за война?

Сърбия употребява ловко методите от времето на Милошевич: подклажда принуждение в Косово, отхвърля да има нещо общо, а в Брюксел заявява подготвеност за договаряния. С това Белград преследва две цели, написа Михаел Мартенс в коментар за ФАЦ, представен от Дойче веле:

Последният изблик на принуждение в Северно Косово докара до минимум четири жертви - откакто Сърбия разположи артилерия, танкове и пехота в граничните райони, с което провокира угриженост в интернационален мащаб. Прехвърлянето на части, трагично инсценираните „ фронтови визити ", нарасналата бойна подготвеност или частичната готовност са част от нормалния боеприпас на сръбската политика в спешни времена, написа по този мотив Михаил Мартенс във „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Като в множеството случаи дрънкането на оръжие не значи изостряне на обстановката, а по-скоро води към усмиряване на напрежението - работи за имиджа на сръбския президент Александър Вучич като мощен мъж, който не се оставя да бъде обезпокоен от интернационалния политически напън.

С методите на Милошевич

Последният случай обаче е по-различен, отбелязва ФАЦ и напомня историята: появяването по-миналата неделя на сръбски паравоенен отряд, с бронирани коли, артилерия и към 30 души персонален състав, който устрои засада на една косовска полицейска част. Един служител на реда бе погубен, а при последвалите престрелки починаха и най-малко трима сърби. Като е ясно, че сръбският отряд не може да е работил без заповед от Белград - в обитаемото най-вече със сърби Северно Косово нищо значимо не се случва без благоволението на Белград.

Михаел Мартенс отбелязва още, че Вучич ползва метода на своя преподавател Милошевич, чийто агитационен министър беше: за насилието се ангажират „ подизпълнители ", на които се оказва систематична поддръжка, до момента в който на европейско равнище се показва угриженост и се основава илюзията за подготвеност за договаряния, като задачата в действителност е единствено печеленето на време - същинската цел е контролът над територията.

Както стана известно, паравоенният отряд е бил под командването на Милан Радойчич, заместник-председател на партията „ Сръбска листа ", която се явява един тип дъщерна на „ Сръбската прогресивна партия " на Вучич. Нещо повече - Радойчич разгласи посредством юриста си, че независимо възнамерявал акцията в Косово, без задание и поддръжка от Белград. Ставало дума за отбрана от „ терора ", упражняван от косовския министър председател Албин Курти по отношение на сръбското население в Косово, а гибелта на косовския служител на реда била случай, цитира Михаел Мартенс думите на Радойчич.

Германското издание осведоми и, че сръбските медии назовават Радойчич „ подозрителен предприемач ", което в множеството случаи се дешифрира като мафиот. Същевременно бива определян и като същинския държател на Северно Косово. Европейски Съюз към този момент изиска да бъде заведено дело против виновните за „ отвратителното нахлуване против косовската полиция ", само че Вучич надали ще съобщи своя „ подизпълнител " Радойчич на косовското правораздаване, предвижда Михаел Мартенс. Той показва още, че в случай че Радойчич остане в Сърбия, а Европейски Съюз съществено упорства да бъде предаден на косовските управляващи, юридическото разглеждане на последното полицейско ликвидиране ще има последици за Сърбия - най-малкото за Сърбия на Александър Вучич.

Прищина: Сърбия се готви за война

Междувременно държавното управление в Косово предизвести, че Сърбия евентуално се приготвя за война. Прищина съобщи в декларация, че сръбски сили за сигурност напредват към границата от три страни, освен това имали разполагаем противовъздушни системи и артилерия, отбелязва " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ).

В изявление за италианския „ Ла Република ", представено и от НЦЦ, косовската президентка Вьоса Османи прави паралел сред последните събития в нейната страна и съветската анексия на Крим от 2014-а година: тогава съветски паравоенни формирования навлязоха на украинска територия и подклаждаха напрежение до тогава, до момента в който Русия не разгласи, че би трябвало да предприеме намеса за " отбрана на популацията ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР