Сърбия използва Отворени Балкани“, за да прокара проекта си за

...
Сърбия използва Отворени Балкани“, за да прокара проекта си за
Коментари Харесай

Драгомир Младенов: В Белград все още съществува носталгия по бивша Югославия

Сърбия употребява „ Отворени Балкани “, с цел да прокара плана си за „ Сръбски свят “. В Белград към момента съществува носталгия по някогашна Югославия. И употребяват всички вероятни принадлежности, с цел да оказват въздействие на съседите си.

Това съобщи Драгомир Младенов в студиото на BGNES English News с Таня Благоева.

Основният актив на съветската геополитическа тактика тук, на Балканите, се основава на силата. Затова е доста значимо да отстраним доколкото можем зависимостта си от нея.

В Западните Балкани виждаме голям брой планове в последните години, да вземем за пример планът „ Отворени Балкани “. Ако отворим Google, ще прочетем за този план, че той е подкрепян от Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Но в случай че се навлезе по-дълбоко в нещата, ще забележим, че главната фигура тук е американският делегат за Западните Балкани Габриел Ескобар. Това, което той обаче споделя, е че Съединени американски щати изцяло поддържат плана „ Отворени Балкани “, само че единствено в случай че е напълно стопански план.

От всички балкански страни, единствено три са участници в плана. И измежду тези три страни, водачите в плана са Сърбия и Албания. Според изказванията, несъмнено неофициални, Албания употребява плана по линията на концепцията си за „ Велика Албания “, а Сърбия го употребява поради икономическата мощ, от която се нуждае, с цел да прокара плана си за „ Сръбски свят “. От реториката на Белград излиза наяве точно това – че задачата на този план не е единствено икономическа.

В Белград към момента съществува носталгия по някогашна Югославия. И употребяват всички вероятни принадлежности, с цел да оказват въздействие, тъй като съгласно тяхната изразителност на всички места, където има сърби, е Сърбия.

Позицията на България е да демонстрира поддръжка единствено в икономическото съдействие и във връзка с интеграцията им по пътя на Европейски Съюз.

На първото събитие на YEPP, на което аз присъствах през 2018 година в Белград, срещнах сръбския президент Александър Вучич и го попитах за българите в Босилеград. Това беше огромна изненада за него, тъй като срещата беше на европейско ниво, с млади европейци, и той не очакваше остри въпроси.

Младите политици като мен би трябвало да употребяват всички дипломатически канали в Европейски Съюз или посредством американските сътрудници, с цел да осведомят за обстановката. Защото в този момент, в подтекста на войната в Украйна и на напрежението към Тайван, дипломатите и анализаторите по света нямат просто физическо време за взор върху всички проблеми. Затова би трябвало да беседваме с нашите европейски сътрудници, с цел да схванат, че имаме проблеми. Разговори и потребление на дипломатическите канали – това би трябвало да бъдат нашите дейности. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР