Сърбия има добра комуникация с НАТО, но решава сама къде

...
Сърбия има добра комуникация с НАТО, но решава сама къде
Коментари Харесай

Вучич към Столтенберг: Комуникацията с НАТО е добра, но Сърбия решава сама къде да разполага армията си


" Сърбия има добра връзка с НАТО, само че взема решение сама къде и по какъв начин да разполага войските си. Едва ли ще се стигне до съставяне на Асоциация на сръбските общини, до момента в който Албин Курти е министър-председател на Косово ", съобщи сръбският президент Александър Вучич на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белград.

Сръбският президент оправдава терористичната офанзива в село Банска на 24 септември, която сръбска тежковъоръжена група извърши.

" Западът се интересува единствено от Банска, само че ние имаме друго виждане за случилото се. Искам да припомня на генералния секретар и на всички останали, че всичко това се случи, тъй като някои хора организираха избори с 3% от хората и когато сърбите се разпалиха, беше ситуирана специфична полиция, с цел да се оправят с това. Що се отнася до Банска, това се случи година откакто някои хора излъгаха Сърбия и подписаха декларация, приказвам за представителите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, че хора, които участваха в принуждение против сърби няма да бъдат преследвани. Албанските служители на реда няма какво да търсят в Северно Косово ", сподели Вучич. " За нас е значимо да си сътрудничим с НАТО и КФОР с вярата, че ще подсигуряваме сигурността на нашите хора в Косово. Имаме друго виждане за протичащото се, само че разбираме добре какви са настояванията на Запада и какви са условията на НАТО ", добави той.

Според сръбския президент надали ще се стигне до съставяне на Асоциация на сръбските общини, до момента в който Албин Курти е министър-председател.

Александър Вучич сподели още, че Сърбия има добра връзка с НАТО, само че взема решение сама къде и по какъв начин да разполага войските си.

" Сътрудничеството с НАТО и КФОР е значимо за нас, с вярата, че ще осигурим сигурност и сигурност за сръбския народ в Косово. Но ние сами решаваме къде да разположим нашата войска. Що се отнася до армията, тя извършва дилемите си професионално, в никакъв случай не е превишавала правата си, пълномощията си, постоянно е имала правилни връзки с КФОР и НАТО. И къде и по какъв начин ще разположим нашата войска в сходство с конституцията на Република Сърбия и законите на тази страна, без да застрашаваме никого по никакъв метод, това е наша работа “, акцентира Александър Вучич.

„ Столтенберг съобщи, че КФОР подсигурява мир и сигурност за всички общности в Косово, само че нямаше потребност да се подсигурява мир и сигурност за никой различен, с изключение на за сърбите. Само сърби бяха заплашвани, единствено сърби са нападани, албанци в никакъв случай не са били нападани ", добави Вучич.

Според него 13% от сърбите са напуснали северната част на Косово през последната година " заради голям напън, арести, тормоз и закани от страна на режима в Прищина ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР