Сърбия - единствената страна в Европа, която отказа да санкционира

...
Сърбия - единствената страна в Европа, която отказа да санкционира
Коментари Харесай

Секретен документ на Пентагона: Сърбия е въоръжавала Украйна

Сърбия - единствената страна в Европа, която отхвърли да глоби Русия за нахлуването й в Украйна, се е съгласила да достави оръжие на Киев или към този момент го е направила, съгласно един от секретните документи на Пентагона, изтекли в интернет, оповестиха международни медии, измежду които „ Ройтерс ”.

Документът съставлява резюме на отговорите на европейските държавни управления на молбите на Украйна за военно образование и " военна помощ " или оръжия. Той е измежду десетките класифицирани документи, оповестени онлайн през последните седмици в границите на това, което може да се окаже най-сериозното приключване на американски секрети от години насам.

Озаглавен " Европа - Реакция на продължаващия руско-украински спор ", документът под формата на таблица изброява " оценените позиции " на 38 европейски държавни управления в отговор на настояванията на Украйна за военна помощ.

Графиката демонстрира, че Сърбия е отказала да даде образование на украинските сили, само че е поела ангажимент да изпрати оръжия или към този момент е предоставила военна поддръжка. В нея също по този начин се показва, че Сърбия има политическа воля и военни качества да даде оръжия на Украйна в бъдеще.

Документът е обозначен като конфиденциален и „ NOFORN ”, което не разрешава разпространяването му измежду задгранични разследващи служби и военни. Датиран е от 2 март и е подпечатан с печата на офиса на Обединения комитет на началник-щабовете.

Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и украинското посолство не са създали коментар на документа.

Пентагонът също не отговори на въпросите на медиите по отношение на споменаването на Сърбия в документа, а преди този момент отхвърли да разяснява който и да е от изтеклите документи.

Правителството на Вучич заявява неутралитет по отношение на войната в Украйна, макар дълбоките исторически, стопански и културни връзки на страната с Русия.

" Ако този документ е прецизен, той или демонстрира двуличието на Вучич във връзка с Русия, или че сръбският президент е бил подложен на голям напън от Вашингтон да достави оръжия на Украйна ", сподели Януш Бугайски - специалист по Източна Европа във фондация " Джеймстаун " - институт за външна политика.

Министерството на правораздаването проверява приключването на информация, а Пентагонът към момента прави оценка вредите, нанесени на националната сигурност на Съединени американски щати.

В таблицата на Пентагона отговорите на молбите на Украйна за помощ са разграничени на четири категории: страни, които са поели ангажимент да дават образование и оръжия; страни, които към този момент са дали образование, оръжия или и двете; страни с военни качества и политическа воля " да дават бъдеща военна помощ ".

Австрия и Малта са единствените две страни, маркирани с " не " и в четирите категории./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР