Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с участието на

...
Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с участието на
Коментари Харесай

Полковник о. з. Иван Пенков: В Сърбия действат от 50 до 100 руски разузнавачи

Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с присъединяване на съветски шпионин и на локални военни. Сръбският президент Александър Вучич разкри детайлности към подривната активност на непознати сили против страната му, като загатна, че в нея са забъркани страни от Балканите и отвън района.
Видео, снимано в белградския квартал Земун в края на декември 2018-а, изпъна добре настроените струни на сръбско-руските връзки съвсем година по-късно, заяви Българска национална телевизия.

Причината: преди четири дни видеото от среща сред сътрудник на съветското военно разузнаване ГРУ и подполковник от Сръбската войска, бе публикувано в медиите. Автентичността на фрагментите беше доказана. Самоличността на участниците - също.

Мъжът, който подава плик с пари е Георгий Клебан, някогашен заместник-военен аташе на Русия в Белград. Събеседникът му, който усърдно брои парите в колата си, е сръбски подполковник с букви З. К.

От Сръбската работа за сигурност и информация обявиха, че са наясно с детайлностите по договорката, само че към този момент няма да ги разкриват. Последва незабавно съвещание на Съвета за сигурност, а по-късно президентът Вучич изнесе цялата информация по този и други случаи, в които съветският шпионин се е срещал със сръбски военни. Вучич изрази недоумението си от случилото се.

„ Питам нашите съветски другари, а през днешния ден попитах и посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко: Защо? Не виждам никаква логичност във всичко това”, съобщи президентът Вучич.

Александър Вучич подсети за съветската поддръжка за оборудването на Сръбската войска и за взаимните военни учения. Той увери, че страната му не желае да влиза в НАТО и посочи помощта, която Белград получава от Москва пред интернационалните организации.

Сръбският президент изрази мнение, че Владимир Путин не е бил известен за активността на Клебан. Той разгласи, че разузнавачът към този момент не е на територията на Сърбия, само че загатна за напън от службите на други страни, чиито представители водели диалози за политически решения, рушащи страната му.

„ Става дума за представители на австрийските, немските и българските служби, в случай че не се лъжа”, посочи Вучич.

Полковник Иван Пенков, деец от българското военно разузнаване съобщи: „ Сръбските служби като че ли не знаят, че сега на територията им работят от 50 до 100 съветски разузнавачи”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че шпионският скандал е несполучлив опит на някои страни да скапват визитата на Александър Вучич в Русия, планувана за 4 декември.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР