Сърбия е получила усъвършенствана китайска зенитно-ракетна система с доставка през

...
Сърбия е получила усъвършенствана китайска зенитно-ракетна система с доставка през
Коментари Харесай

Сърбия получи китайска зенитно-ракетна система с доставка през Турция и България

Сърбия е получила усъвършенствана китайска зенитно-ракетна система с доставка през Турция и България в загадка интервенция този уикенд, оповестява държавната телевизия на страната РТС по данни на военни специалисти и международни медии.

Шест китайски военнотранспортни самолета Y-20 са кацнали в Белград в събота, носещи ракетната система HQ-22 за сръбската войска.

Китайски товарни самолети с военни отличителни знаци са снимани на белградското летище „ Никола Тесла “.

Експертите виждат доставката на оръжия през най-малко две страни-членки на НАТО, Турция и България, като проява на възходящата мощност на Китай в света.

Китайската ракетна система се съпоставя най-вече с американската " Пейтриът " или с съветските системи С-300, макар че има по-малък обхват на деяние от С-300.

Сърбия ще бъде първата страна в Европа с китайски ракети.

Президентът Александър Вучич, който през вчерашния ден участва на военното обучение " Огнен щит 22 ", разгласи, че най-мощното оръжие, с което разполага Сърбия, ще бъде показано във вторник или сряда.

„ През идващите дни ще покажем новата горделивост на сръбската войска, нещо, което укрепва нашите бойни качества, което ни прави неведнъж по-силни през днешния ден, в сравнение с бяхме, и е забележителен възпиращ фактор за тези, които биха се пробвали да застрашат стабилността на Сърбия “, акцентира Вучич.

Доставката на оръжия за Сърбия е на фона на опасенията на Запада, че натрупването на ресурси на Балканите по време на войната на Украйна може да заплаши нежния мир в района.

„ Присъствието на Y-20 в Европа е към момента относително ново нещо “, написа онлайн списанието The War zone.

Сръбският боен анализатор Александър Радич сподели, представен от " Данас ", че " това е китайска проява на мощ ".

През 2020 година американски представители предизвестиха Белград за закупуването на зенитни системи HQ-22, чиято експортна версия е известна като FK-3. Те споделиха, че Сърбия, в случай че в действителност желае да се причисли към Европейския съюз и други западни съюзи, би трябвало да хармонизира военното си съоръжение със западните стандарти.

Страната, която публично се стреми към участие в Европейски Съюз, към този момент е нараснала въоръжените си сили с съветски и китайски оръжия, в това число бойни самолети, бойни танкове и друго съоръжение.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да подтикне Балканите към нова война, изключително против някогашната ѝ провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбия, Русия и Китай не признават държавността на Косово, до момента в който Съединените щати и множеството западни страни го вършат. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР