Сърбия е близо до подписване на споразумение за закупуване на

...
Сърбия е близо до подписване на споразумение за закупуване на
Коментари Харесай

Сърбия ще подпише споразумение с Франция за закупуване на 12 самолета Рафал за около 3 млрд. евро

Сърбия е покрай сключване на съглашение за закупуване на 12 френски многоцелеви изтребители " Рафал ", съобщи сръбският президент Александър Вучич. Това ще означи промяна на обичайния й боен снабдител Русия, заяви Асошиейтед прес. Вучич приказва нощес след приключването на двудневното си посещаване в Париж след диалози с френския президент Еманюел Макрон, както и с представители на френската отбранителна промишленост, в това число производителя на " Рафал " френската компания " Дасо " (Dassault Aviation).

Вучич разяснява, че е имал доста добър диалог с Макрон в понеделник вечерта, който е траял повече от три часа, и че са " постигнали съответни съглашения по отношение на закупуването на изтребителите Рафал ". Той съобщи, че съглашението ще бъде подписано през идващите два месеца в наличието на Макрон, като добави, че покупката на модерните самолети ще разшири фрапантно военното и друго съдействие сред двете страни.

Финансовите детайлности за евентуалната договорка не са оповестени, само че проправителствените сръбски медии я правят оценка на към 3 милиарда евро (3,2 милиарда долара) за целия пакет. Сърбия обмисля закупуването на новите самолети " Рафал " повече от две години, откогато Хърватия закупи 12 използвани бойни самолета от същия вид за към 1 милиард евро. Потенциалното придобиване на изтребители " Рафал " би разрешило на Сърбия да модернизира военновъздушните си сили, които се състоят основно от създадени в Съветския съюз изтребители МиГ-29, както и остарели югославски бойни самолети. Русия е обичаен снабдител на военни самолети, в това число бойни хеликоптери, за Сърбия, която отхвърли да се причисли към интернационалните наказания против Москва, въведени поради съветското навлизане в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Бързото въоръжаване от сръбската войска тревожи някои от нейните съседи след кървавото раздробяване на някогашна Югославия през 90-те години. Сърбия, кандидатка за участие в Европейски Съюз, е съвсем напълно заобиколена от страни членки на НАТО. Критиците на западното въоръжаване на Сърбия споделят, че продажбата на френски самолети може да насърчи Вучич вероятно да се намеси военно в прилежащо Косово, някогашна сръбска област, оповестила самостоятелност през 2008 година, която Сърбия не признава. Сръбският президент насочи няколко сходни завоалирани закани през последните месеци, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на диалозите на Вучич с Макрон в Париж двамата са разискали и тлеещото напрежение в Косово, както и съдействието в региона на нуклеарните технологии и възможното създаване на АЕЦ в Сърбия.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР