Сърбия, Албания и Северна Македония ще направят серия стъпки за

...
Сърбия, Албания и Северна Македония ще направят серия стъпки за
Коментари Харесай

Белград, Тирана и Скопие се сблъскаха с проблеми пред проекта "Отворени Балкани"

Сърбия, Албания и Северна Македония ще създадат серия стъпки за улеснение на напредването на артикули през границите си като част от самодейността, откакто споразуменията им от последните месеци се оказаха не изцяло използвани на процедура.

Общата конференция след срещата в Белград, на която участваха водачите на Сърбия и Албания, македонски вицепремиер и (като специфичен гост) черногорският министър председател, трябваше да е израз на желанието им да задълбочат икономическото си съдействие, без да трансформират плана си в опция на евроинтеграцията.

Тъкмо поради засечките в нея обаче от конференцията пристигнаха и гневни мнения, ориентирани към България. Вицепремиерът Никола Димитров, представляващ Северна Македония поради оповестената от премиера Зоран Заев (но не и подадена) оставка,, че ветото от София за договарянията със Скопие и Тирана е за " европейската политика на Балканите " и че не е почтено да се подлага на критика целият съюз, защото " имаме проблем с една членка ".

На районното съдействие обаче никой не може да наложи несъгласие, продължи Димитров.

В се споделя и че " разширението остава интензивно " единствено на хартия, а на процедура жителите на района са разочаровани; Скопие е най-хубавият образец за неуспеха на Европейски Съюз да извърши обещанията си.

" Фрустрация "

Акцентът на конференцията бе различен. Президентът Александър Вучич съобщи, че след срещи с представители на бизнеса от целия район държавните управления ще положат повече старания за преход към свободно придвижване на артикули сред общите им граници. Той има поради, че макар към този момент подписани съглашения забавяния на границата сочат, че документите не са се трансформирали в действителност.

Вучич изясни, че схваща какъв брой " фрустриращо " е забавянето, откакто сходни договорености към този момент бяха направени, а " още не можем изцяло да осъществим ".

Затова в идната седмица и половина ще има серия срещи сред регулатори и организации в трите страни - митници, фитосанитарен и ветеринарен надзор и други. Според него е разисквана и и цифровата промяна дружно с други общи планове.

В заключителното изказване се споделя и че Европейски Съюз би трябвало да разтледа " всички благоприятни условия за напреднала интеграция нна Западните Балкани в интервала преди разширението " и че страните желаят да бъдат включени в създаването на нови търговски и данъчни полиики в блока като въглеродните механизми и други.

Според текста се основава и съвет на министерства от трите страни, която ще работи с комерсиалните им камари по решение на пречките пред придвижването на артикули.

На масата, само че не в плана

Към Вучич, албанския министър председател Еди Рама и Никола Димитров се причисли за вечеря още в първия ден на събитието (3 ноември) и черногорският министър-председател Здравко Кривокапич.

Черна гора не е част от самодейността и медии в района писаха, че има упования това да се промени. На вчерашната конференция обаче също не бе оповестено присъединението на Подгорица. Белградският канал на телевизия N1 и други медии, че Рама разказал за диалога си с Вучич, Кривокапич и Димитров по реме на вечерята: Кривокапич обяснил, че Черна гора няма място в " Отворени Балкани ", тъй като ще се причисли към Европейски Съюз следващата година.

Такива проекти в никакъв случай не са били обявявани от комисията. Целта, която постоянно афишират главните мотори на плана, Сърбия и Албания, е всички страни на Западните Балкани да се включат към " Отворени Балкани ", с цел да се грижат за себе си, до момента в който вероятността за договаряния и присъединение към Европейски Съюз не се усъвършенства. Косово е срещу самодейността, Босна и Херцеговина е разграничена. Черна гора също го отхвърля още откогато на власт бе партията на президента Мило Джуканович, изгубила изборите едвам предходната година след десетилетна доминация във властта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР