Сърбите в Северно Косово бойкотираха местните избори в неделя в

...
Сърбите в Северно Косово бойкотираха местните избори в неделя в
Коментари Харесай

Сърбите в Северно Косово бойкотираха местните избори

Сърбите в Северно Косово бойкотираха локалните избори в неделя в символ на митинг, че настояванията им за повече автономност не са изпълнени, давайки сигнал, че, подписано сред Косово и Сърбия предишния месец, не работи, съобщи " Ройтерс ".

Основната политическа партия в доминираното от сърби Северно Косово, Сръбска листа, прикани в петък сръбската общественост да не гласоподава в неделя.

" С изключение на някои редки и доста малко случаи, сърбите бойкотират изборите ", сподели чиновник от централната изборна комисия, който не пожела да бъде назван, пред " Ройтерс " в неделя.
Сърбия и косовските сърби упорстват за основаването на асоциация на общините на косовските сръбски в сходство със съглашение, реализирано с посредничеството на Европейски Съюз с косовското държавно управление в Прищина, преди да вземат участие в гласуването. Опасявайки се от допустимо принуждение в неделя, централната изборна комисия се отхвърли от проектите си да сложи кабини за гласоподаване в учебните заведения и вместо това сложи мобилни кабини на 13 места, до момента в който войски на НАТО от Латвия и Италия, част от над 3 хиляди мироопазващи сили в Косово, патрулираха по пътищата в зоните за гласоподаване.

Служители в Зубин Поток, община, обитаема най-вече със сърби, бяха в подготвеност, ако се появят гласоподаватели.

" Независимо дали някой ще гласоподава или не, ние би трябвало да оставим вратите отворени ", сподели за " Ройтерс " чиновник на изборната комисия в Зубин Поток, който пожела анонимност.

Местата за гласоподаване бяха охранявани от албански служители на реда, докарани от други райони, откакто 500 сръбски служители на реда, дружно със сръбски административен личен състав и съдии подадоха групови оставки предишния ноември в символ на митинг против проекта на косовското държавно управление с тези на Косово.

Северно Косово е дом на към 50 хиляди сърби. На 18 март Прищина и Белград устно се споразумяха да приложат подкрепян от Запада проект, ориентиран към възстановяване на връзките и понижаване на напрежението в Северно Косово, предлагайки повече автономност на локалните сърби, като на Прищина се дава финален надзор. Но сърбите споделят, че съглашението към момента не е довело до съответни дейности.

" Демокрация със мощ? Не ", сподели Йован Кнежевич, сърбин от град Северна Митровица, по въпроса за какво няма да гласоподава. Сръбската общественост трябваше да бъде съветвана дали да се проведат локални избори, уточни той. " Трябва да има компромис, би трябвало да има съглашение ".

Албанците образуват повече от 90% болшинство в Косово, само че са малко малцинство на север.

Само един от 10-те претенденти на изборите в неделя беше сърбин, откакто различен сърбин се отдръпна.

Във вторник министър председателят на Косово Албин Курти съобщи, че Белград сплашва сърбите от север да не вземат участие в изборите.

Европейският съюз и Съединените щати обявиха предходната седмица, че са разочаровани, че сърбите са решили да не вземат участие в изборите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР