Сърбите няма да имат възможност да напускат домовете си от

...
Сърбите няма да имат възможност да напускат домовете си от
Коментари Харесай

Полицейски час блокира Сърбия за Великденските празници

Сърбите няма да имат опция да напущат домовете си от 17 ч. на Разпети петък до 5 ч. сутринта във вторник. Това съобщи президентът Александър Вучич по държавната телевизия РТС.

Забраната, която следва да бъде въведена официално от държавното управление, се вкарва поради великденските празници, с цел да се предотвратят събирания, които биха подкрепили разпространяването на ковид.

Тя уголемява съществуващата възбрана за излизане в почивните дни, само че е с ден по-дълга, тъй като обгръща и понеделник (почивен другата седмица). От понеделник такава мярка има и в Северна Македония.

Вучич взе решението, откакто Светият синод на Сръбската православна черква изиска от управляващите да създадат изключение и да пресечен полицейския час на Великден, с цел да могат православните християни да вземат участие в литургиите.

Кризисният щаб, образуван поради ковид, настояваше, че " всяка неделя " е основна и е нужно самообладание, а епидемиологът Предраг Кон, който го управлява, съобщи, че молбата на СПЦ го е предиздвикала да се замисли за оставка.

Експерти чакат Вучич да намерения за метод да не не разрешава визитите на църкви на Великден, с цел да не нагнетява напрежението в обществото. Ако обаче не се направи изключение от полицейския час, скупчванията към храмовете ще станат невъзможни, без да е належащо категорично решение за богослуженията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР