Сарафов и Цацаров по време на церемонията по встъпването в

...
Сарафов и Цацаров по време на церемонията по встъпването в
Коментари Харесай

ВСС замотал проверка срещу Сарафов, докато изтече давността ѝ


Сарафов и Цацаров по време на церемонията по встъпването в служба на първия като началник на следствието. Сн.: БГНЕС

Прокурорско-следователската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) на два пъти е върнала на Инспектората си преписката с предлагането против зам.-главния прокурор Борислав Сарафов да бъде формирано дисциплинарно произвеждане, до момента в който най-после изтекла отминалостта по проблема.

Това излиза наяве от известие на Инспектората, разпратено до медиите единствено ден, откакто Сарафов публично встъпи в служба като началник на Националната следствена работа (НСлС).

Информацията за отхвърленото предложение за дисциплинарно следствие против заместника на основния прокурор Сотир Цацаров бе оповестена от " Капитал " директно преди той предстоящо да завоюва конкуренцията за Национална следствена служба, в която бе единствен претендент за поста.

Досега се знаеше само, че цялата кореспонденция против Сарафов е била засекретена " за служебно прилагане ", поради което и медиите въобще не са разбрали за съществуването ѝ. В последна сметка Висш съдебен съвет отхвърля да образува дисциплинарка през септември, с което въпросът завършва, а кадровото досие на Сарафов остава неопетнено – значимо събитие поради наближаващия тогава конкурс за следствието.

Проверката на правосъдния Инспекторат стартира на 10 март по изявления на " Капитал ", Mediapool и " Правен свят ", отразяващи конфликта на заместника на Цацаров със следователите, работили по следствието за жп злополуката в Хитрино. След този спор следователят Страхил Каменички заведе дело против Сарафов за засегнатост. Съдът обаче отхвърли да го прегледа, базирайки се на функционалния имунитет на зам.-главния прокурор, с което стана ясно, че висшестоящите прокурори и следователи умерено могат да наскърбяват сътрудниците си.

Въпреки отхвърли на съда да се занимае с проблема Инспекторатът към Висш съдебен съвет прави инспекция и заключава през май, че Борислав Сарафов е виновен за " нарушение на независимостта на следовател, провеждащ следствие по досъдебно произвеждане посредством практикуване на напън върху него ", както и за " накърняване престижа на правосъдната власт ".

На 12 май преписката дружно с предлагането за формиране на дисциплинарно произвеждане са изпратени на Висш съдебен съвет, който на собствен ред ги връща назад на 17 май. Изтъкнатата от съвета причина е, " че преписката съдържа документи, които не са маркирани с гриф за сигурност от техния създател, според нормите на Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ) ". Същия ден материалите по случая са изпратени още веднъж на съвета.

" С Решение по т. 32 от протокол № 24 от съвещание на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, извършено на 28.06.2017 година, предлагането и материалите към него са били върнати на Инспектората към Висш съдебен съвет за декласификция. На 11.07.2017 година материалите са постъпили в ИВСС ", оповестяват от Инспектората.

Следва питане до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за това по какъв начин да бъде отстранен секретният гриф от въпросните материали. Шефът на комисията Борис Димитров дава отговор на 18 юли, че " оставянето или премахването на грифа за сигурност е само в компетенциите и пълномощията на лицето, което има право да подписва документа, съдържащ класифицирана информация, т.е. без единодушието на лицето, равнището на подредба не може да бъде променено ".

" След преценка за липса на съображение за декласификация на информацията по преписката и поради събитието, че с процесния акт на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в действителност се дава опция за приключване на късия давностен период по член 310, алинея 1 от Закон за съдебната власт и отбягване на дисциплинарната отговорност, с писмо с изх. № СР-16-6/19.07.2017 година, ИВСС изпрати наново на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предлагането за формиране на дисциплинарно произвеждане против Борислав Сарафов ", пишат от ИВСС.

Впоследствие прокурорската гилдия отхвърля на 7 септември предлагането за дисциплинарка поради приключване на шестмесечния давностен период, който тече от момента, в който нарушаването е станало известно. В случая това е станало на 28 февруари, след като датират медийните изявления за спора на Сарафов със следователите, проверяващи нещастието в Хитрино. Така се оказва, че срокът за търсене на дисциплинарна отговорност от заместника на Цацаров е изминал на 28 август.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР