Сара Даниус, пожизнен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите

...
Сара Даниус, пожизнен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите
Коментари Харесай

Скандал за сексуален тормоз свали лидера на академията за литературния Нобел

Сара Даниус, доживотен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, подаде оставка след вътрешна рецесия в влиятелната институция, съобщи организация "Асошиейтед прес ".
Даниус разгласи решението си след тричасово съвещание на членовете на академията, чието доверие тя сподели, че е изгубила, само че не отговори на въпроса дали на съвещанието е имало гласоподаване за отдръпването ѝ. "Волята на академията е да напусна поста на доживотен секретар. Оттеглям се от своето кресло номер 7. Решението ми влиза в действие неотложно ", сподели Даниус.
През ноември в. "Дагенс Нюхетер " разгласява свидетелства на 18 дами, които потърпевши от полово принуждение или тормоз от мъж с френски генезис, женен за една от членовете на академията - поетесата и драматург Катарина Фростенсон. Той получавал дотации за ръководен от него културен център за изложения и пърформанси в Стокхолм. Академията почнала вътрешно следствие и наела адвокатска адвокатска фирма, само че заключенията ѝ не са известни, защото учените са длъжни да пазят цялостна поверителност. Въпреки това институцията, която е на директно послушание на монарха, бе опетнена от абсурда, отбелязва организация "Франс прес. "
56-годишната Даниус, експерт по история на литературата и учител в Стокхолмския университет, през 2015 година стана първата жена, заела поста доживотен секретар на Шведската академия. Тя сподели, че рецесията в академията съществено се е отразила върху Нобеловите награди. Управителният съвет на Нобеловата фондация упрекна Шведската академия, че е опетнила престижа на Нобеловите награди.
Академиците са пожизнени и по предписание не могат да подават оставка, само че могат да овакантят креслата си. От 18-те членове на академията в този момент са дейни 11, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР