Сър Тим Бърнърс-Лий, изобретателят на световната мрежа, която е първообраз

...
Сър Тим Бърнърс-Лий, изобретателят на световната мрежа, която е първообраз
Коментари Харесай

Създателят на световната мрежа с план да я поправи с помощта на „Гугъл“ и „Фейсбук“

Сър Тим Бърнърс-Лий, изобретателят на международната мрежа, която е прототип на актуалния интернет, е съставил проект да я поправи. „ Договорът за интернет пространството “ е подсилен от софтуерни колоси като „ Google “ и „ Facebook “, написа английският „ Гардиън “.

Планът е формиран от няколко точки, чиято последна цел е интернет пространството да бъде избавено от политически операции, подправени вести, нарушение на правата на потребителите и други зловредни феномени. Според Бърнърс-Лий те могат да изпратят света ни в „ цифрова дистопия “.
Световната мрежа на 28 година: 10 любопитни обстоятелството за първообраза на интернета Появата на международната мрежа е началото на актуалната осведомителна епоха
Съставеният от Бърнърс-Лий „ Договор за интернет пространството “ цели да подкрепя държавни управления, компании и човеци, създали съответни стъпки към предпазването на интернета от злоупотреби, както и за запазване изгодата му за човечеството. Договорът, върху който общо са работили 80 организации в продължение на повече от година, обрисува девет правилото за запазване на международната интернет мрежа – по три за държавни управления, компании и обособени човеци.

Договорът гласи следното за всяка една от категориите.

Правителствата би трябвало да обезпечат връзка с интернет за всички, да оставят интернета наличен по всяко едно време и да почитат и пазят фундаменталните онлайн права на потребителите и сигурността на данните им.

Компаниите би трябвало да поддържат интернет връзката на налична цена за всички. Те също би трябвало да почитат правата на потребителите онлайн и да основат взаимно почитание с тях. Също по този начин фирмите би трябвало да разработят технологии, които подкрепят най-хубавите хрумвания, само че в това време защищават от неприятните.
Световната мрежа на 30 години: 4 неща, които нямаше да съществуват без нея Как една система за образуване на информация се трансформира в актуалния интернет
Договорът приканва потребителите да бъдат основатели на хрумвания и наличие онлайн, да основават мощни общества и да почитат човешкото достолепие. Потребителите също би трябвало да се борят за интернет мрежата.

„ Договорът за интернет пространството “ е подсилен от колоси в софтуерния свят като „ Google “, „ Facebook “, „ Майкрософт “ и „ Туитър “.

„ Смятам, че страхът на хората от неприятни неща, които се случват в интернет, става все по-голям и по-голям, и с право. Ако оставим мрежата по този начин както е, има извънредно доста неща, които могат да се объркат. Можем да изпаднем в цифрова дистопия, в случай че не се погрижим в този момент. Не ни би трябвало проект какво да променим в интернет пространството в идващите 10 години, би трябвало ни проект какво да променим в този момент “, споделя Бърнърс-Лий пред „ Гардиън “.

Снимка: Wikimedia Commons

Настоящите държавни управления на Германия, Франция и Гана също са подписали под главните правила на „ Договора за интернет пространството “.

„ Силите, които тласкат интернет пространството в неверната посока постоянно са били доста мощни “, споделя Бърнърс-Лий. „ Независимо дали става въпрос за компания или държавно управление, което управлява интернет пространството и достъпа до интернет, с цел да натрупа облага или да остане на власт. Хората са най-важната част от това, тъй като единствено хората могат да бъдат стимулирани да търсят отговорност на фирмите и държавните управления “, добавя той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР