Сър Салман Рушди казва, че физически е повече или по-малко

...
Сър Салман Рушди казва, че физически е повече или по-малко
Коментари Харесай

Салман Рушди: Имам безумни сънища за нападение в Ню Йорк

Сър Салман Рушди споделя, че физически е " повече или по-малко добре " близо година откакто е бил намушкан с нож, до момента в който се е подготвял да изнесе лекция в Ню Йорк.

Въпреки това 76-годишният Рушди съобщи пред Би Би Си, че към момента претърпява случая, след който е ослепял с едното око.

" Имам доста добър терапевт, който има доста работа ", сподели писателят. " Имам безумни сънища. "

Сър Салман съобщи, че не е сигурен дали да се изправи пред хипотетичния си нападател в съда.

И продължава да не знае дали в миналото ще се появи на обществено събитие, което не е единствено с предложения и " контролируемо ".

Sir Salman Rushdie says he has " crazy dreams " about attack in New York
— BBC News (World) (@BBCWorld)
През август предходната година роденият в Индия британско-американски създател беше подложен на уред за изкуствено дишане и прекара шест седмици в болница, откакто беше намушкан с нож до 10 пъти на сцена по време на събитие в щата Ню Йорк.

Нараняванията доведоха до увреждане на черния му дроб, загуба на зрението на едното око и парализирана ръка, породена от увреждане на нервите на ръката му. Многократно награждаваният създател съобщи, че " човешкото тяло има невероятна дарба да се лекува. И по този начин, аз съм благополучен, че съм на прав път ".

Заподозреният Хади Матар е упрекнат в опит за ликвидиране. Той не се признава за отговорен и е арестуван без право на освобождение под гаранция.

На въпроса дали ще участва на правосъдния развой по-късно тази година, Рушди съобщи, че това зависи от това дали Матар ще промени признанието си.

" Няколко хиляди души видяха [това]. Навеждат ме на мисълта, че [признанието му] е просто игра на задържане и това може и да се промени. Ако бях негов юрист, щях да го съветвам да го направи.

" Ако той промени признанието си на отговорен, тогава в действителност няма да има правосъден развой, а единствено присъда и може да се окаже, че тогава моето наличие не е належащо.

" Имам две отзиви по този въпрос - продължи той. " Една част от мен в действителност желае да отиде и да застане в съда и да го огледа, а друга част от мен просто не може да се тормози.

" Нямам доста високо мнение за него. И мисля, че това, което е значимо за мен в този момент, е, че си в положение да намериш продължение на живота. Аз съм по-ангажирана с бизнеса, знаете ли, да се оправям с него. "

В момента сър Салман написа книга за съвсем съдбовния случай с нож като средство за преправяне на претърпяното. Той съобщи пред Би Би Си, че тя няма да бъде повече от " няколкостотин страници ".

" В стаята има голям слон и до момента в който не се оправя с него, е мъчно да приема съществено каквото и да било друго ", добави той.

В авансово записана виртуална изява на литературния фестивал Hay в Обединеното кралство предишния месец създателят сподели на публиката, че " това не е най-лесната книга на света, само че е нещо, което би трябвало да преодолея, с цел да направя нещо друго ".

" Това е нещото, което писателите могат да създадат. Те могат да преодолеят това, което им се опълчва. "

Авторът, който през 80-те години на предишния век получава смъртни закани от Иран след публикуването на романа му " Сатанински стихове ", понастоящем обитава в Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Той съобщи пред Би Би Си, че в Америка употребява защита в избрани случаи, а във Англия към момента му се предлага държавна отбрана " като в положителното остаряло време ".

" Писателите нямат доста власт. Ние нямаме армии ", споделя той пред Би Би Си. " Това, което имаме, е способността да пишем за света, в случай че сме положителни, това може да издържи ".

Сър Салман съобщи, че светът се е трансформирал трагично след излизането на " Сатанински стихове " през 1988 година, само че че радикализацията на религията продължава да бъде опасност за обществото.

" Трябва да се прави разлика сред персоналната религия на хората, която в действителност не е наша работа, и политизирането на всяка вяра... В момента в Америка имаме мощно въоръжена версия на християнството, която в огромна степен е виновна за анулацията на решението " Роу против Уейд ", за целия спор за абортите.

" Аз не съм набожен човек. Никога не съм била и произлизам от семейство, което не беше изключително религиозно, и се справяхме добре... Това не е нещо, от което нуждая се за себе си, само че в случай че има хора, които се нуждаят от него, това си е тяхна работа, не моя, до момента в който не се политизира.

Happy Birthday Salman Rushdie.

A true warrior.

For truth.
— Loretta Smith (@KRUSTY19661)
" Когато се политизира, то става дело на всички, както всички политически неща. Мисля, че просто би трябвало да сме наясно с това разграничаване.

" Така че индивидът, който потегля и избира насилието, съгласно мен не е представител на тази вяра, а представител на насилието и би трябвало да бъде третиран по този метод. 

Изобразяването на ислямския оракул Мохамед в " Сатанински стихове " и препратките към религията се считат за богохулни и са неразрешени в голям брой страни с преобладаващо мюсюлманско население, в това число в Иран. Противоречивият разказ докара и до бурни демонстрации в Пакистан и противоречивия район Кашмир.

Тогавашният водач на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде фетва (религиозен декрет), в която прикани за убийството на сър Салман и разгласи премия от 3 млн. $ за главата на създателя. Фетвата продължава да работи посредством квазиофициална религиозна фондация.

В резултат на това сър Салман е заставен да се укрива в продължение на близо десетилетие и се нуждае от въоръжена защита заради многото смъртни закани, които получава.

След нападението той значително отсъства от публичния живот, като е дал единствено няколко изявленията за медиите и се е появил на церемонии по връчване на награди и литературни фестивали.

Последната му книга, " Град на успеха ", е приключена тъкмо преди нападението предходната година и е добре призната от рецензията. Тя се върти към малко дете в средновековна Индия, което има божествена среща, която трансформира хода на историята.

Сър Салман, който през 1981 година печели премията " Букър " за втория си разказ " Децата на среднощ ", неотдавна се появи персонално, с цел да получи в Лондон премия за изключителни достижения в творчеството си през последните петдесет години.

По-рано тази година той също по този начин се появи рядко персонално в Ню Йорк, с цел да получи премията за храброст по случай стогодишнината от организацията с нестопанска цел PEN America, където той беше президент от 2004 до 2006 година

Сър Салман от дълго време се застъпва за свободата на изложение и предизвестява, че тя е подложена на офанзиви на Запад.

В обширното си изявление за BBC писателят отдаде респект и на Милан Кундера, създател на " Непоносимата лекост на битието ", който умря на 94-годишна възраст в Париж след дълго боледуване.

" Мислех за него ", сподели Рушди. " [Милан Кундера] приказва за смеха като за метод да се оправим с жестокостта.

" Разбира се, в неговия случай жестокостта, за която мисли, е комунизмът и така нататък Но мисля, че това не е неприятен съвет. "

Сър Салман, който е бил женен пет пъти, кръщава второродното си дете на родения в Чехия създател.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР