Сър Франсис Галтън е една от знаковите личности в историята

...
Сър Франсис Галтън е една от знаковите личности в историята
Коментари Харесай

Човек е това, което мисли за себе си

Сър Франсис Галтън е една от знаковите персони в историята на логиката на психиката. Английският психолог и антрополог е братовчед на Чарлз Дарвин и под негово въздействие, след публикуването на “Произход на типовете " (1859), Галтън вкарва в логиката на психиката и антропологията концепцията за наследствеността, като пояснение на самостоятелните разлики сред хората. Смятан е и за покровител на противоречивата доктрина за евгениката.

От дребен се е отличавал с колосален разсъдък - на двего­диш­на въз­раст той се научава да че­те, на пет раз­би­ра ла­тин­с­ки, гръц­ки и мо­же да де­ли мно­го­циф­ре­ни чис­ла, а на шест гълтам жадно литературата за въз­рас­т­ни, вклю­чи­тел­но Шек­с­пир, кой­то че­те за удо­вол­с­т­вие. Неспокоен и търсещ разум, Галтън постоянно опитва със себе си, с цел да открие отговори на проблеми, които го вълнуват. Научното му любознание от време на време стига до крайности и един от образците, които илюстрират това, е случай, от стажантската му процедура в болница в Бирмингам.

В желанието си да на­у­чи как­ви са ефек­ти­те на раз­лич­ни­те ле­кар­с­т­ва, той по­е­ма мал­ки до­зи от вся­ко и от­бе­ляз­ва ре­ак­ци­и­те си по сис­те­мен на­чин. Тръгва с ле­кар­с­т­ва­та, чи­и­то име­на за­поч­ват с бук­ва­та „ А “, само че не съумява да организира до дъно начинанието си откакто, стигайки до медикаментите с бук­ва­та „ С “, взе­ма мас­ло от едно рас­те­ние от се­мейс­т­во­то на млеч­ки­те (мощ­но раз­х­ла­би­тел­но). Действието на препарата поставя точка на опита. 

След години, към този момент одобрен като престиж в логиката на психиката и антропологията, сър Франсис Галтън решил да организира различен самобитен опит. Преди да излезе на нормалната си разходка по улиците на Лондон, той се изправил пред огледалото и уверено повторил няколко пъти на глас: " Аз съм непоносим човек, мразен от всички в Англия. " След като се концентирал върху това разбиране до степен на самохипноза, той излязъл на разходка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР