Сър Антонио-Орта Осорио е свикнал със светлината на прожекторите. "AHO",

...
Сър Антонио-Орта Осорио е свикнал със светлината на прожекторите. "AHO",
Коментари Харесай

Банкерът, който не може да стои далечe от светлината на прожекторите

Сър Антонио-Орта Осорио е привикнал със светлината на прожекторите.

"AHO ", както е прочут в някои кръгове, е един от най-известните банкери във Англия, а на него се приписва заслугата за изтеглянето на Lloyds Banking Group от ръба на пропастта след финансовата рецесия.

Наскоро обаче сър Антонио попадна още веднъж в медийните репортажи и изявления в по-скоро негативна светлина.

След като оглави Credit Suisse през април, стана ясно, че на два пъти е нарушил разпоредбите за карантина във Англия и в Швейцария.

Само два месеца, откакто зае председателския пост във втората най-голяма банка в Швейцария, той трябваше да напусне.

Смята се, че някои хора в Credit Suisse са удивени от вниманието, което получи неговата оставка.

Във Англия сър Антонио обаче постоянно е бил живописен персонаж, написа BBC.

Той беше релативно незнаен до 2011 година, когато беше поощрен от тогавашния министър на финансите Джордж Озбърн да стане основен изпълнителен шеф на Lloyds.

Преди това португалският банкер, който след това закупи и английско поданство, оглавяваше подразделението на испанския банков колос Santander във Англия.

Когато сър Антонио приема работата в Lloyds, е относително млад - на 47 години.

Очарователният и добре изглеждащ началник изпъкваше в света на банкирането по това време.

Знаеше се също по този начин, че сър Антонио е стимулиран, с внимание към детайла и изцяло безсърдечен.

Той е разпален по тениса (едно от нарушаванията му на разпоредбите за карантина е с цел да участва на мъжкия край на Уимбълдън предходната година) и смята шаха за едно от своите занимания. "Като стратегическа игра, тя може да се ползва доста добре и в бизнеса ", споделя той преди време пред The Times.

Той също по този начин обича да се гмурка и да плува с акули.

Психическо здраве

Всичките тези негови характерности обаче може би го доведоха до първата огромна рецесия в неговата кариера, когато единствено четири месеца, откакто бе оглавил Lloyds, той ненадейно излезе в болничен за два месеца.

Това беше шокиращо за тогава и раздруса борда на шефовете на Lloyds и акционерите, като мнозина се питаха дали в миналото ще се върне още веднъж.

Впоследствие сър Антонио изясни, че е разкрил, че Lloyds "е в доста неприятно положение ".

Той съобщи пред BBC, че положението на банката е било нещо, което трябвало да резервира за себе си, заявявайки, че в случай че го разисква, "това явно нямало да породи доверие към банката ".

Lloyds беше решила да избави HBOS в разгара на финансова рецесия през 2008 година След това тя беше избавена от държавното управление с към 20.3 милиарда паунда, след което данъкоплатците разполагаха с 43% дял в банката.

Когато сър Антонио се причислява към банката през 2011 година, Lloyds към този момент работи в изискванията на изпитваща усложнения английска стопанска система, до момента в който в еврозоната бушува рецесия.

Няколко месеца откакто стартира работа в Lloyds, поради тежко бодърствуване новият основен изпълнителен шеф не мигва пет следващи нощи, което той разказва като "някаква форма на изтезание ".

Сър Антонио се завръща, само че едвам откакто се лекува в клиника за сън и прекарва известно време, възстановявайки се в дома си в Челси.

След като се завръща в Lloyds, той употребява услугите на психиатъра Стивън Перейра, който го поучава да бъде "повече като палмово дърво, което се огъва, когато пристигна стихия, вместо да бъде като дъб, който се пробва да устои на бурята и може да се пречупи ".

Макар и изненадващо за това време, този епизод завършва позитивно. Lloyds вкарва стратегия за психическо здраве в банката.

Когато Сър Антонио получава рицарско звание през 2020 година, то му е присъдено поради приноса му в региона на психологичното здраве и промишлеността на финансовите услуги.

Съжаление

През годините не всичко обаче вървеше като по вода в Lloyds.

През 2016 година The Sun излезе с обява за хипотетична извънбрачна връзка на сър Антонио, който е женен и има три деца.

Това докара до злепоставящо съобщение от страна на шефа на Lloyds до чиновниците, в което сър Антонио приказва за това какъв брой съжалява за "лошата реклама и провалите ", породени от обявата.

Това, че три години преди абсурда той беше основал „ Кодекс за отговорност “ в банката, не облекчаваше цялата тази обстановка.

В този кодекс чиновниците на Lloyds бяха призовавани да "направят вярното нещо " и да задават на себе си въпроса "Ще се веселя ли да опиша на моите сътрудници, семейство и другари за моите дейности? "

Той значително резервира безмълвие през целия този епизод, въпреки че в отговор на въпрос на FT вeднъж употребява откъс от библията, заявявайки: "Който от вас е непогрешим, дано пръв хвърли камък. "

И въпреки сър Антонио да е направил доста за психическото здраве на работното място, десетки хиляди хора губят работата си в Lloyds. Смята се също по този начин, че след първото десетилетие отпред на банката той заработва общо към 60 млн. паунда.

През този интервал той прави банката още веднъж печеливша, а държавното управление продава дефинитивно останалия си дял в нея през 2017 година

Когато банката се завърна напълно в частния бранш, сър Антонио съобщи пред BBC: "Това беше миг на голяма горделивост за всички сътрудници в Lloyds и за нашите клиенти. "

Вероятно обаче няма толкоз горделивост в позорното му овакантяване на Credit Suisse. Сър Антонио, който ще навърши 58 години на 28 януари, обаче без подозрение ще се завърне.

Както споделя пред BBC човек, който го познава: "Не би трябвало да се тормозим прекомерно доста за него. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР