Съпругите на 16 европейски лидери и държавни глави се събраха

...
Съпругите на 16 европейски лидери и държавни глави се събраха
Коментари Харесай

1 от 3 деца в европейския регион на СЗО е с наднормено тегло или затлъстяване

Съпругите на 16 европейски водачи и държавни глави се събраха през днешния ден в хърватската столица Загреб под егидата на брачната половинка на президента на Република Хърватия проф. доктор Саня Мусич Миланович, с цел да слагат началото на първата по рода си Мрежа на съпругите на европейските водачи за предварителна защита на затлъстяването в детска възраст в европейския район на СЗО. Те единомислещо одобриха Загребска декларация, в която излагат политическия си ангажимент за справяне с детското затлъстяване в своите страни и приканват другите страни да създадат същото, оповестяват от Световната здравна организация.

Данните за детското затлъстяване демонстрират тревожна картина. Според Европейския районен отчет за затлъстяването на СЗО за 2022 година почти едно от всеки три деца в начална учебна възраст в района живее със затлъстяване или е с наднормено тегло, като наклонността е този индикатор да се усилва още повече.

Въз основа на актуалните трендове и разглеждайки само затлъстяването в Европейския район на СЗО, който обгръща 53 страни в Европа и Централна Азия, Световният атлас на затлъстяването за 2023 година, оповестен от Световната федерация по затлъстяване, предвижда, че сред 2020 и 2035 година броят на момчетата, страдащи от затлъстяване, ще се усили с 61%, а този на девойките – със 75%, като през 2035 година в европейския район на СЗО със затлъстяване ще живеят общо 17 милиона момчета и 11 милиона девойки на възраст 5-19 години.

Предвижда се наднорменото тегло и затлъстяването във всички възрастови групи да костват на европейския район на СЗО 800 милиарда $ годишно до 2035 година

Във връзка с това СЗО – Европа е набелязала три съответни дейности, с цел да се опълчи на актуалните прогнози и да помогне за попречване на утежняването на тази тиха зараза: предварителна защита, контролиране на производството на храни и питиета и поощряване на физическата интензивност.

„ Децата ни от ден на ден порастват в среда, която мощно затруднява положителното им хранене и интензивността им. Това е съществена причина за епидемията от затлъстяване “, съобщи доктор Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа.

„ Детското затлъстяване е болест с епидемиологични размери и Хърватия, дружно с целия ни европейски район, е измежду най-засегнатите “, съобщи проф. доктор Миланович. „ Това е заболяване, което освен въздейства негативно върху здравето, качеството на живот и продължителността на живота на нашето население, само че и съставлява забележителна икономическа тежест за нашето общество. Смята се, че в Хърватия, както и в целия европейски район, повече от 2% от Брутният вътрешен продукт отиват за разноски, свързани със затлъстяването. Тук, на срещата на високо ниво в Загреб, имахме опция ясно да покажем, че затлъстяването не познава граници – то е наш общ проблем и можем да подходим към него единствено дружно, на европейско ниво, включвайки голям брой браншове на обществото. Вярвам, че Загребската декларация е значима стъпка за прекъсване на повишаването на детското затлъстяване в целия европейски район и че с общи дейности ще подобрим и запазим здравето на бъдещите генерации “, добави тя.

Връзката сред затлъстяването и редица болести

Наднорменото тегло и затлъстяването са измежду водещите аргументи за смъртност и неработоспособност в Европейския район, като по последни оценки те са причина за повече от 1,2 милиона смъртни случая годишно, което подхожда на повече от 13% от общата смъртност.

Затлъстяването усилва риска от доста незаразни заболявания, в това число сърдечносъдови болести, диабет вид 2 и хронични респираторни болести. Затлъстяването се смята също по този начин за причина за най-малко 13 разнообразни типа рак и евентуално е директно отговорно за най-малко 200 000 нови случая на рак годишно в района, като тази цифра ще продължи да нараства през идващите години.

Освен това хората с наднормено тегло и тези, които живеят със затлъстяване, са непропорционално наранени от последствията от пандемията COVID-19, като постоянно изпитват по-тежки болести и други затруднения. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР