Съпредседателят на Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков призова президента Румен

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков призова президента Румен
Коментари Харесай

Петков призова Радев да освободи Гешев скоро и се надява да няма следващ главен прокурор

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков прикани президента Румен Радев да даде указа за освобождението на основния прокурор Иван Гешев до края на седмицата и сподели, че от Политическа партия се надяват да няма идващ основен прокурор. Това стана във вторник.

Думите на Петков идват, откакто в понеделник от поста. За да стане дефинитивно решението, президентът Радев би трябвало да подпише декрет за това, като няма избран период, в който би трябвало да го направи.

„ Указът си е декрет, той би трябвало да се издаде бързо. Играта с времето не може да е тактическа игра на президента ”, сподели Петков. Той дефинира гласуването във Висш съдебен съвет като „ добра стъпка ”. „ Този човек не е за тази позиция. Но би трябвало да продължим ”, добави Петков.

Според него идващ състав на Висш съдебен съвет би трябвало да избира идващ основен прокурор, само че в случай че е допустимо да бъде отстранена фигурата на основен прокурор без Велико национално заседание, това ще бъде направено. „ Ако не може – тогава този човек би трябвало да стане един естествен админ, без да има цялата тази власт, която има сега ”, сподели Петков.

По-рано Българска телеграфна агенция заяви позициите на Министерския съвет , както и на партия ГЕРБ , които дефинираха отстраняването на Гешев като една стъпка към цялостна правосъдна промяна.

Гласуването на Висш съдебен съвет стана близо месец след началото на процедурата. Тя стартира по предложение на четирима членове на Прокурорската гилдия поради негово изявление от 15 май на конференция, на която той употребява. Според членовете на правосъдния съвет с тези думи основният прокурор уронва престижа на правосъдната власт.

16 от членовете гласоподаваха " за " отстраняването на Гешев, а " бротив " бяха четирима. Гласуването стана в отсъствието на Гешев, който си потегли от съвещанието, с цел да пътува за Страсбург, където ще бъде изслушан от групата на Европейския парламент за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права във вторник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР