Съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков обяви, че в сряда

...
Съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков обяви, че в сряда
Коментари Харесай

Петков: В сряда се връщаме в пленарната зала

Съпредседателят на „ Продължаваме Промяната ” Кирил Петков разгласи, че в сряда се връщат обратнов пленарната зала. Тогава те ще предложат краткотрайната комисия за измененията в Изборния кодекс.

„ Ако гласоподават да няма естествен публичен спор по тематиката, да не може в естествените часове на деня да обсъдим значимите моменти, ще значи, че те бързат за избори “.

По негови думи в случай че не бъде признато предлагането на ППза краткотрайна отраслова комисия, която в границите на месец да се заеме с тематиката, а през това време да бъдат разисквани другите значими въпроси, партията ще настоявапрезидентът да разгласи несъгласие на текстовете от ИК.

„ Защо би трябвало най-важните въпроси в Изборния кодекс да се вземат решение до момента в който българите спят. От какво ги е боязън? Извършен бе опит за кражба на демократичния избор на българите “, сподели още Петков.

Бившият министър председател попита за какво машините за гласоподаване би трябвало да се трансформират в принтери за бележки. „ Българският Мадуро е Борисов ”, съобщи още Петков, наблягайки, че задачата е нови бързи избори.

„ Те се готвят за едни избори, желаят да има операции, желаят да ги откраднат “, сподели още Петков.

На митинг против връщането на хартиените бюлетини излязохаграждани в центъра на София през вчерашния ден.

Демонстрацията бе проведена от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “.

Среднощното съвещание на парламентарната правна комисия за измененията в Изборния кодекс, което реши на второ четене да върне хартиените бюлетини, да се броят разписките от машините като различен тип бюлетини, без устройствата към този момент да запаметяват вота, да се закрие публичния съвет към ЦИК и да се вкара предел от най-малко 100 заявки за откриване на секция за гласоподаване в чужбина, изцяло скара партиите и сложи вероятно бъдещо държавно управление в този парламент под сериозен въпрос.

" Това, което се случи тази нощ, бешеедин фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една насмешка, в която всички маски паднаха. Това беше нахлуване против демокрацията, дотук с улеснението на гласуването ", сподели от парламентарната трибунапредседателят на ПГ на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюровпо мотив измененията в Изборния кодекс.

„ Това е офанзива против българските жители,прогонени от вашето управлениеда търсят бъдеще в Европа “, сподели Гюров и добави, че „ хартиената мафия мина през Изборния кодекс “.

По думите мувече нищо не подсигурява вота на гласоподавателите, машините няма да пазят данни, а са се трансформирали в принтери на бюлетини.

„ Те са измислили тази скица, старите партии, партиите от статуквото, към които през вчерашния ден публично се завърна и Българската социалистическа партия. Тази борба не завърши тази нощ, нито ще завърши тук в зала, тя ще продължи на улиците “, безапелационен е Гюров.

След това изявление цялата ПГ на Политическа партия напусна залата.

По-рано през деня„ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” приканиха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да изтеглят законопроекта за Изборния кодекс и да бъде основана Временна комисия за един месец, която да се занимае с измененията.

Те от своя страна одобриха това като ултиматум и обявиха, че няма да се откажат от смесеното гласоподаване и опцията българските жители да могат да избират по какъв начин да упражнят правото си на избор – с машина или с бюлетина.

" Изборният кодекс ли е най-важното за българските жители? Те желаят да създадат замяна на вота на жителите, желаят да връщат измамите с хартиените бюлетини. Държим да забележим отдръпването на целия законопроект за ИК. Ако хартиената коалиция изтегли предложенията си, ние ще се върнем в зала ", съобщи Петков.

А съпредседателят на „ Демократична България ” Христо Иванов съобщи, че възобновяване на доверието не може да стане на раздумка.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР