Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов предупреди, че назначенията в изпълнителната

...
Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов предупреди, че назначенията в изпълнителната
Коментари Харесай

Христо Иванов: Назначенията в администрацията създават напрежение в мнозинството

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов предизвести, че назначенията в изпълнителната власт, държавната администрация и в регулаторните органи основават напрежение в ръководещото болшинство. Иванов сподели това в коридорите на Народното събрание във връзка медийни изявления, в които се твърди, че Кирил Петков е обсъждан за поста еврокомисар, а Виолета Лорер - за български представител в Европейската капиталова банка.

" Аз мисля, че в тази настройка напрежението непрекъснато ще участва и не може да не участва. Нищо друго от това, което непрекъснато усещаме ", разяснява той, представен от БНР. Попитан по какъв начин ще се взимат решенията за назначения на заместник-министри, регионални шефове, регулаторни органи, депутатът съобщи, че това занапред би трябвало да се разисква и на този стадий може единствено да отговори, че с доста здрав разсъдък, самообладание и внимание ще би трябвало да се взимат тези решения.

Христо Иванов призна още, че няма по какъв начин сега да се отстрани фигурата на основния прокурор, тъй като влиза в несъгласие с решение на Конституционния съд отпреди 20 години.

Затова и Демократична България към този момент не стои зад концепцията за премахването й, а желае единствено да я обезсили с лишаване на пълномощия. Затова, въпреки и неведнъж да е обсъждал тематиката с Движение за права и свободи, това предстои на пояснение. Иначе, в сегашната политическа обстановка най-лесното за реализиране единодушие за фигурата на основния прокурор е повече да я няма.

" Факт е, че премахването на фигурата, като такава, напълно влиза в напрежение с конституционно решение 3 от 2003 година Това, за което приказваме, е обезсилването на тази фигура - премахването на властовите принадлежности, които са свързани с нея, а не толкоз нейното унищожаване като такава. Макар че да, в някакъв съвършен свят, премахването на фигурата би било вероятен политически компромис ", сподели Иванов.

" Аз не споделям, че това е наложително най-хубавото решение за прокуратурата единствено по себе си. Винаги съм считал, че известна въпреки всичко изясненост кой управлява тази организация би трябвало да съществува при ясна отговорност, само че в сегашната политическа обстановка най-лесното за реализиране единодушие е единодушието просто повече да няма такава фигура, с цел да не се чуди никой от играчите дали ще има късмет той да дефинира в по-голяма степен от останалите кой ще бъде идващият основен прокурор ", сподели Христо Иванов, осведоми Българска телеграфна агенция.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР