Съпредседателят на "" Кирил Петков е номиниран за министър-председател. Това

...
Съпредседателят на "" Кирил Петков е номиниран за министър-председател. Това
Коментари Харесай

Усмихнат, решителен и позитивен: Кой е бъдещият премиер на България?

Съпредседателят на " " Кирил Петков е номиниран за министър-председател. Това се показва в предлагането на групировката за конструкция и състав на Министерския съвет. Мандатът за сформиране на държавно управление беше връчен през днешния ден на Кирил Петков от президента Румен Радев.

Кирил Петков е роден на 17 април 1980 година в Пловдив. Баща му Петко Петков е биолог, преподавател и откривател, запалил доста хора по биологията. Кирил Петков попада в Канада, когато е 14-годишен. Във Ванкувър татко му работи по проучвателен план. Първо учи биология и химия в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, само че в трети курс схваща, че неговото предопределение е стопанската система. Това е повода да приключи "Финанси " в Университета на Британска Колумбия. След това приключва и магистратура по "Бизнес администрация " в Харвардския университет.

След завръщането си в България първата компания, която основава, е "Българска компания за развиване ". Тогава той е на 27 години. Идеята е да открива перспективни бизнес хрумвания и да ги финансира. Първият план, който осъществя, е за 60 млн. лева - мултифункционален комплекс в покрайнините на София.

Преди да влезе в политика Кирил Петков става известен с по този начин наречените харвардски курсове, които провежда в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Той е един от създателите дружно с Асен Василев на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност към Софийския университет, афилииран с Харвардския университет, където преподава в курсовете по икономическо развиване и микроикономика на конкурентоспособността. Завършилите курсовете имат опция да се развиват в влиятелни университети или в огромни компании.

През годините Кирил Петков е записал няколко компании. Най-успешната от тях е "ПроВиотик ", която продава пробиотици на четири континента и има няколко патента по биотехнологии в Съединени американски щати. Компанията има единствените два американски патента за български нововъведения - за понижаване на инфекциите от салмонела и тези от ешерихия коли. Във компанията основават пробиотик, който е основан на българския вариант на "Лактобацилус Булгарикус GLB44 ", изолиран от кокиче и по-късно обработен в морковен сок. Продуктът е извънредно известен в Съединени американски щати, Канада, Франция, Англия, Австрия, Япония и Румъния.

От 12 май 2021 година Кирил Петков е министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на министър-председателя Стефан Янев.

На 16 септември 2021 година пред публицисти Кирил Петков оповестява, че е получил покана от президента Румен Радев да остане на поста като министър във второто служебно държавно управление с министър председател Стефан Янев, само че е решил, че по-добре да продължи смяната посредством присъединяване в политиката дружно с досегашния длъжностен министър на финансите Асен Василев.

На 19 септември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев дружно с техни съидейници показват в София своя нов политически план " ". На предварителните парламентарни избори на 14 ноември 2021 година обединението " " печели изборите с 28% от гласовете, а Кирил Петков е определен за народен представител в 47-ото Народно заседание.

Кирил Петков е фамилен с три деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР