Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов публикува обръщение в навечерието

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов публикува обръщение в навечерието
Коментари Харесай

Христо Иванов преди прокурорския сбор: Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а ако отидете – не мълчете |

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласява послание в навечерието на Националното заседание, на което над 700 следователи и прокурори ще се съберат в Бояна.

“Не ставайте съучастници в целия този срам и безвластие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а в случай че отидете - не мълчете. Но, даже и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете различен метод да се разграничите от статуквото на Гешев. Бъдете на първо място свободни жители! ”, прикани Иванов.

Публикуваме цялото послание на Христо Иванов:

Обръщам се към Вас в деня, на който си спомняме за жертвите на тоталитарните режими у нас и в навечерието на Националното заседание на прокурорите и следователите в България.

Свикани сте от основния прокурор Иван Гешев като статисти за следващата негова пропагандна акция и опит за проява на мощ. Реално, ще бъдете използвани от един все по-нетърпим за преобладаващата част от публичното мнение човек, който води маниакална политическа война за сметка на върховенството на закона и професионалното достолепие на българските прокурори и следователи. Това заседание не се разграничава по нищо от опита на Движението за права и свободи да отбранява „ Росенец “ зад гърбовете на своите последователи, или от сборището, проведено от политическа партия ГЕРБ, с цел да прикрие банкрута на своето ръководство. И трите мероприятия са форма на обезверена отбрана на един разяден модел на корупционно ръководство. Вие сте събрани, с цел да послужите с лицата и професионалните си биографии като жив щит за този модел, до момента в който голямото болшинство български жители желаят неговото унищожаване.

Гешев ще приказва от името на прокурорите, само че Вие ще би трябвало да мълчите и да слушате. Най-много да има авансово раздадени изявления, само че в българската прокуратура в 21-ви век свободна полемика с разнообразни отзиви е тотално немислима. А в случай че някой дръзне да се отклони от сюжета, той авансово е жигосан като “мърша на стадото ”. И това “стадо ” сте вие. При това, всички знаем, че в естествени условия прокурорската специалност е източник на горделивост и висок дух. Че всяка развита народна власт в своята историческа биография има своите герои и измежду тях постоянно има имена на прокурори. У нас обаче прокуратурата има групова биография на страхуването и пречупването и в нея са записани имена като Джамбов, Миков, Ситнилски и даже Колев…

Гешев ще твърди, че Ви е събрал в отбрана на независимостта на прокуратурата. Но всички знаем, че полезността, която сте събрани да отбранявате, е безконтролността на основния прокурор, който не предстои на демократична отчетност и по отношение на който няма ефикасни механизми за търсене на дисциплинарна или наказателна отговорност. При отчетите на основния прокурор в Народното събрание въпроси не се задават, а вероятните чувания в правна комисия не се организират. Заседанията на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет протичат като учебна физзарядка, при която всички пеят и гласоподават с един глас – този на основния прокурор. А Вие знаете и нещо друго – противоположната страна на тази безконтролност е съвсем цялостната разпродажба на независимостта на обособения прокурор, която е сменена от командно-административен тоталитаризъм и тежка кариерна взаимозависимост.

Вместо като представители на една горда и самостоятелна специалност, Вие ще бъдете просто фон. На ваш декор Гешев ще се бие в гърдите за своята персонална “война с олигархията ”. Но за от ден на ден хора е ясно, че това е една неистина. Дори и когато клиенти на прокуратурата стават хора, които от дълго време е трябвало да бъдат разследвани, това се прави селективно и по метод, който няма нищо общо с правораздаването. Следствените дейности се трансформират в зверски пропагандни акции, които освен не обслужват задачите на Наказателно-процесуален кодекс, само че постоянно нарушават Наказателния кодекс и Конституцията и обричат тези каузи на неуспех в съда и следващи неоправдателни решения в Страсбург. Никога не се дава разбор какво е възпирало прокуратурата да се заеме с тези хора до момента. Дори и когато има явни обстоятелства за политическо и институционално застъпничество и систематична корупция, те демонстративно и настойчиво не се проверяват. Има избран кръг лица във властта и към нея, за които е крещящо явно, че се употребяват с имунитет от наказателно гонене, а държавното обвиняване е превърнато в маша, с която те “удрят ” свои съперници или съперници. Определени имена могат да изпадат или попадат в този незаконно фаворизиран кръг, само че самото му битие в никакъв случай не се слага под въпрос. А има и едно име, което непроменяемо го оглавява – Делян Пеевски. Самата пропагандна симбиоза сред основния прокурор и подконтролните медии на Пеевски е изобличаваща за съществуването на дълбока взаимна взаимозависимост: общ език, общи “опорки ”, общи врагове, общи акции…

На съвещанието или в идващите дни, Гешев ще опита да влезе в ролята на Робин Худ, който въздава историческо отмъщение за приватизацията. Няма обаче да има отговор за бездействието на прокуратурата по тези проблеми през миналите години. Не може да не си давате сметка, че това ще бъде следващата пропагандна акция, преминаваща в безогледна принуда, която не може да има нищо общо с ролята на прокуратурата в едно правово и демократично общество. Не е задача на държавното обвиняване да се занимава с преразглеждане на историята, изключително когато за тази цел се жертват съществени правила на правото, които са заложени в института на отминалостта. Нетърпимо е, откакто не може да получи публично доверие въз основа на настоящата си работа по използване на закона и държавната наказателна политика, прокуратурата да се отдаде на гневен носталгичен популизъм. Това ще бъде следващата вакханалия на изборно атакуване на едни политически и стопански субекти в интерес на други. Твърде скоро ще стане ясно, че въпросната акция ще обслужи тактиката на Пеевски за прекосяване от систематична корупция в изискванията на пазарна стопанска система към модел на олигархичен държавен капитализъм, сходен на прелюдия от Путин. Цената, която ще платим за тази случка, надалеч няма да се изчерпва с присъдените компенсации от съда в Страсбург. Тя ще се показва в неоценимата загуба на правна непоклатимост и сигурност на частната благосъстоятелност, както и в загуба на големи пропуснати вложения. Но, най-много, в фрапантно подкопаване на свободата и на законността в България.

Самата тирада, която ще чуете, ще бъде фрапантен образец за тежката политизация на държавното обвиняване. Както във всяко изявление на Гешев до момента, ще има неприемливи за един магистрат политически квалификации и нападки. Ще бъдат посочени врагове, кръгове, ще се сипят профански идеологически квалификации, в случай че нищо от това не са понятия, с които може да борави един чиновник на правораздаването. Цялата пропагандна структура на това, което ще чуете, ще бъде отричане на базовите правила на презумпцията за невиновност, задължението за търсене на обективната истина и събиране на доказателства както в интерес на обвиняването, по този начин и в интерес на невинността и условието за безпристрастност и деполитизация. Фактически, поканени сте да станете очевидци на следващия акт, с който основният прокурор ще наруши голям брой положения на етичния кодекс на магистратите и ще реализира следващо тежко накърняване на престижа на правораздаването в републиката.

Пред Вас Гешев ще разгласи гражданските митинги, които упорстват за неговата оставка и за промени, за офанзива против прокуратурата и нарушаване на член 7 от Договора за Европейски Съюз. Да опиташ да инкриминираш свободния политически спор е бездънен тоталитарен комплекс. Проява на същия сталинизъм, с който прокурорската камара във Висш съдебен съвет неотдавна опита да забрани на жителите да желаят промени. Реформата на прокуратурата се употребява като чучело, с което да се обезпечи Вашето сближение към токсичното статукво в името на запазване на статут и придобивки. Вие обаче не може да не си давате сметка, че промяната е неизбежна, тъй като българската прокуратура в днешното си положение се трансформира в същинска опасност за законността и демокрацията и непрекъснат фактор за дестабилизация на държавността, както това е видно от актуалната политическа рецесия. И колкото повече се отсрочва тази промяна, толкоз по-дълбока ще би трябвало да бъде тя. Крайно време е българските прокурори да отхвърлят своя групов стокхолмски синдром и да се включат като свободни жители в дебата за нужните промени, и по този начин да вземат полагащото им се присъединяване в тяхното дефиниране.

Знам, че до момента в който Гешев се пробва да наподобява огромен, мощен и заплашителен, покатерен върху вас, доста от вас ще виждат едно от осемте джуджета на Петьо Еврото и Пеевски, което се пробва да изживее своите фюрерски комплекси. И не тъй като един или различен предприемач или публицист твърди това, а тъй като за тези изказвания не се организира следствие и тъй като в днешната прокуратура това е изключено по определение.

Обръщам се към Вас през днешния ден, тъй като трагичната действителност е, че българската прокуратура е превърната в притежател на тежка тоталитарна приемственост. Тази приемственост в течение на десетилетията след 1989 година задушава правовия ред в обществото ни и подрива българската държавност. Днес тя се трансформира в инструмент за реваншизъм и възобновяване на режим на властване посредством боязън, беззаконие и репресии. В деня, в който всички скланяме глави пред жертвите на предишния тоталитаризъм, ние би трябвало да си дадем ясна сметка, че това зло освен не е изживяно, само че и получава късмет да се върне на историческата сцена. Наш дълг е да му се противопоставим с всички сили!

Толкова по-важно е да се обърна към Вас през днешния ден, тъй като зная, че болшинството от Вас са честни експерти, които заслужават да бъдат прокурори в европейска България и да се гордеят с призванието си. Обръщам се, с цел да Ви кажа, че протестиращите жители и политическите сили, които настояваме за промяна, желаят това, което всички ние дружно заслужаваме – съвременна прокуратура, гарантираща европейски стандарт на правда и независимост. Във всяка рецензия към днешното положение на професионалното Ви съсловие се съдържа голям заряд от вяра, че нещата могат да се трансформират, и то – с Ваше присъединяване.

Ето за какво, обръщам се към Вас, с цел да Ви прикани: не ставайте съучастници в целия този срам и безвластие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а в случай че отидете – не мълчете. Но, даже и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете различен метод да се разграничите от статуквото на Гешев.

Бъдете на първо място свободни жители!

С вяра,

Христо Иванов
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР