Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов оглави временната парламентарна комисия

...
Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов оглави временната парламентарна комисия
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Христо Иванов оглави временната комисия за промени в конституцията

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов оглави краткотрайната парламентарна комисия за разискване на промени в конституцията, която беше призната от Народното събрание.

По предложение на партиите от ръководещата коалиция комисията се сформира на паритетен принцип, като всяка политическа група има право на по двама свои членове. Другият представител на “Демократична България” е преподавателят по конституционно право доцент Атанас Славов.

Партиите отвън ръководещото болшинство отхвърлиха протегнатата ръка за започване на разговор при равни условия и не предложиха представители в комисията.

“Нека да опитаме да погледнем на това наше предложение за общо изпитание за търсене на единодушие малко над политическото злободневие и малко над конюнктурата. След като има платформа, на която да търсим единодушие, да опитаме. Ако не успеем, няма да успеем. Всеки ще си носи отговорността или позитивите според от това по какъв начин си изиграе картите. Но дано да пробваме. Защото това е виновният метод, тъй като хората чакат това от нас”, съобщи Христо Иванов при представянето на законопроекта.

За да не слага останалите парламентарни сили в заварено състояние и още веднъж, с цел да изравни изискванията при разискванията, “Демократична България” се отхвърли да внася подготвен законопроект.

“Ако бяхме избрали да внесем законопроект на болшинството, това означаваше да сложим политическите обединения отвън болшинството в положение на приключен факт и пред въпроса „ Вие подкрепяте ли нашия законопроект? “. Счетохме, че това няма да е добър метод за търсене на единодушие. Счетохме, че по-разумното е да създадем площадка, където да търсим на равни учредения в общ разговор допирните си точки”, съобщи той.

Христо Иванов съобщи, че комисията ще заседава обществено, с цел да може обществото да е осведомено с причините за и срещу избрани оферти за възобновяване на главния закон на страната.

“Хората чакат от нас да покажем, че можем да намираме форми за диалог. Не става дума да вършим поредност от срещи при затворени порти и съвещания, на които да не е ясно какво се приказва. А за това да излезем в един обществен развой. Това е извънредно значимо, с цел да можем още веднъж да приказваме за някакво минимално доверие при всичките разлики, които имаме посред си”, сподели Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” подчертава, че съществена тематика в разискванията ще бъде правосъдната промяна.

“България заплаща извънредно висока цена, че е възприемана като една от най-корумпираните страни в Европейски Съюз. Тази цена не е някаква абстракция. Тя се заплаща, тъй като няма доверие от нашите сътрудници. Тя е включена и в риска, който вложителите правят оценка, когато преценят дали да дойдат да влагат тук. Трябва да прибавим големите вреди за реномето на България и нейния имидж. Тази тематика е препъни камък при всички наши старания при по-нататъшната ни интеграция в ЕС”, сподели той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР