Съпредседателите на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и Асен Василев

...
Съпредседателите на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и Асен Василев
Коментари Харесай

Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България подписаха споразумение за коалиция

Съпредседателите на "Продължаваме Промяната " (ПП) Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха в петък подписването на съдружното съглашение от "Демократична България " (ДБ), "Има подобен народ " (ИТН) и "БСП за България ". Пред публицисти в Народното събрание те показаха готовия документ.

В събота в 10 часа президентът Румен Радев ще връчи на "Продължаваме смяната " мандата за съставяне на държавно управление. В 13 часа групировката ще показа публично структурата и състава на Министерския съвет. Очаква се още в понеделник да бъде свикано изключително съвещание на Народното събрание, с цел да се гласоподава новото държавно управление от депутатите.

"Току-що съглашението беше подписано от всички наши съдружни сътрудници ", сподели Кирил Петков в петък.

Коалиционният контракт са подписали водачът на Има Такъв Народ - Слави Трифонов, ръководителят на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова, и Христо Иванов от "Демократична България ".

Кирил Петков сподели, че за първи път в най-новата история на България има подобен подробен документ по всички вероятни политики.

"Документът е 140 страници и действително ще даде опцията тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време. Има детайлни политики, детайлни задания и всеки един министър в това държавно управление ще би трябвало да се оправя с тези задания ", сподели той.

По думите му всеки от съдружните сътрудници ще носи отговорност за тима, който предлага.

"Тези хора стават един общ тим - тимът на България, и ние ще пожелаваме резултатите, които всички дружно сме се съгласили, че би трябвало да реализираме ", добави Петков.

Според Асен Василев е било основно това, че огромна част от сложните решения са изчистени авансово.

"Както знаете, има много разногласия, има много различия сред тази коалиция, тя не е естествена коалиция, три пъти минахме през избори, с цел да стигнем дотук, и бе доста значимо да се стиковат политиките, тъй че всеки един съдружен сътрудник да е направил нужните отстъпки, с цел да има една обща политика, и огромна част от тези сложни решения да са авансово изчистени ", добави той.

и има най-вече депутатски места (67) в новия парламент. Затова групировката води договарянията за съставяне на постоянно държавно управление с три от седемте партии в Народното събрание. ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане " не бяха поканени да вземат участие в договарянията.
"Споразумение за взаимно ръководство "
Текстът на към този момент подписаното съдружно съглашение беше приключен още на 9 декември, откакто бяха нанесени финални корекции в сектор "Социална политика " по искане на Българска социалистическа партия. В петък Националният съвет на социалистите одобри с единогласие съглашението и даде мандат на Нинова да го подпише.

По-рано през седмицата подобен мандат от управлението на "Демократична България " получиха и Христо Иванов и Атанас Атанасов. Ива Митева от "Има подобен народ " удостовери в четвъртък, че съдружните сътрудници са постигнали единодушие за всичко и водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов е подготвен да подпише документа.

а групировката ще има двама вицепремиери. Другите три партии - Българска социалистическа партия , Има Такъв Народ и Демократична България , ще имат по един вицепремиер. Това стана ясно от изказвания на политиците по-рано през седмицата.

Като най-голямата парламентарна група в обединението "Продължаваме смяната " ще играе ролята на "гарант " за това, че съдружното съглашение ще се съблюдава,

Предишна версия на съглашението беше забелязана от Свободна Европа в понеделник, само че не се чака в окончателния вид да има основни промени. Това е обемен документ от към 180 страници в три елементи.

Първата включва политическата рамка, в която е и структурата на новия Министерски съвет. Втората част е експертната рамка, в която са систематизирани резултатите от договарянията на 18-те експертни групи. Третата част е законодателната рамка - в нея влизат законопроектите, които са безспорни и са заложени в работата на бъдещето ръководещо болшинство. Заложени са и времеви рамки за внасяне на законопроектите.

Споразумението беше написано от "Продължаваме смяната ", откакто организираха на които участваха представители и на четирите съдружни сътрудници. Те се излъчваха онлайн в интернет. Преговорите продължиха и в идващите седмици като последователно се доизясняваше съставът на кабинета.
Структурата на Министерския съвет ще бъде 10:4:4:3
Структурата на Министерския съвет ще бъде разпределена съразмерно на извоюваните на изборите гласове. "Продължаваме смяната " ще имат 10 министри, Българска социалистическа партия и "Има подобен народ " по четирима , а "Демократична България " трима .

Бъдещето държавното управление ще има петима вицепремиери . Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България ще имат по един вицепремиер, а Политическа партия – двама.

Министерството на финансите ще дава отговор и за контрола на еврофондовете. Досега Министерството на финансите отговаряше за държавните средства, а еврофондовете бяха подчинени на вицепремиер.

Проектът на съдружно съглашение планува към бъдещото ръководство да бъдат формирани 18 експертни съвета, в които всяка от четирите обединения да има представители. Тези препоръки са по същите тематики, по които се водеха и предаваните онлайн диалози сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Освен това освен мандатоносителят "Продължаваме смяната ", само че и всяка от останалите обединения, ще имат съветници във всяко министерство, с цел да се избегне "партиен феодализъм ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР