Нарковойната разтърсва френския Марсилия, докато съперничещи банди я разстрелват

...
Съперничеството между две наркогрупи в Марсилия на средиземноморския бряг на
Коментари Харесай

Съперничеството между две наркогрупи в Марсилия на средиземноморския бряг на Франция е убило десетки хора тази година при нагли атаки, понякога извършвани от тийнейджъри, според полицията.< /p>

Двете банди, „Йода“ и „DZ Mafia“ се борят за контрол над пазара на наркотици в прословутите северни квартали на втория по големина град във Франция.

От началото на годината 36 души са загинали във войната на бандите, според преброяване на информационна агенция AFP, вече петима повече, отколкото през цялата 2022 г.

„Това е кървава баня“, каза държавният прокурор на града Доминик Лоранс през април.

Оттогава има нов скок на убийствата, като само през последния месец са убити 12 души.

Последната мишена беше 30-годишен мъж, застрелян с автомат "Калашников" в северната част на Марсилия във вторник вечерта.

„Това не е нищо по-малко от нов кръг в битката между Йода и DZ мафията“, каза полицейският префект Фредерик Камилери пред репортери в сряда.

Двете банди стоят зад 80 процента от общо 68 убийства или опити за убийства, свързани с банди в Марсилия тази година, добави тя.

Някои от жертвите и извършителите са тийнейджъри, като 17-годишен младеж, пребит до смърт от 30 нападатели в многоетажния проект в Марсилия, известен като La Paternelle. Убийството беше предавано на живо в Snapchat, приложение за съобщения.

Териториално разширение

Камилери каза, че докато убийствата, свързани с търговията с наркотици, преди са били за разширяване на територия – като превземането на място за търговия – сега те са били предимно за всяване на ужас в техните съперници.

„Виждаме нов пейзаж, промяна на парадигмата“, каза тя.

Членовете на наркобандите сега „убиват, за да сплашат“, което според нея е като „вендета“, кръвна вражда, мотивирана от отмъщение.

И убийците сега са по-млади и по-малко професионални, отколкото в миналото, добави тя.

Докато преди бандите наемаха квалифицирани специалисти за ударите, „набирането на убийци стана обичайно“, каза тя, „не по-различно от наемането на наблюдател“.

В началото на април полицията арестува 18-годишен младеж, идентифициран само като Матео Ф., заподозрян, че е застрелял Джибрил, 15, и Кайс, 16.

Матео каза на полицията, че е събрал общо 200 000 евро ($218 000) като плащане за поръчкови убийства.

Изглежда, че няма недостиг на кандидати, въпреки че полицията арестува 17 предполагаеми членове на пет отряда за нападение от пролетта.

„Преди беше, че полицията имаше шест месеца спокойствие, след като арестува екип от убийци, но това свърши“, каза Камилери.

Полицейска репресия

Увеличаването на убийствата, свързани с банди, идва, донякъде парадоксално, в момент, когато полицията отчита по-голям успех в борбата си срещу търговията с наркотици.

Те са иззели 740 оръжия, включително 62 автомата, от началото на годината, което е увеличение от 24 процента спрямо 2022 г.

Освен това те са арестували 1144 наркодилъри в Марсилия, което е ръст от 26 процента, намалили са броя на местата за сделки със 70 от 2021 г. насам и са конфискували 12 милиона евро активи от престъпна дейност.

Арестът през юни на Мохамед Джеха, по прякор „Мимо“, в Алжир отстрани от сцената един от най-големите заподозрени дилъри на наркотици във Франция.

Камилери каза, че полицията следи парите, за да сложи ръка на мозъците на търговията с наркотици.

„Опитваме се да ударим портфейлите им, като премахваме местата за дилърство, които са дойните крави на мрежите, но също и като се насочваме към колекционерите на пари и мрежите за пране на пари“, каза тя.

Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин каза, че през следващите дни ще изпрати полицейското звено CRS 8, което е специализирано в ситуации на градско насилие.

Той каза в четвъртък, че звеното ще удари възможно най-силно местните мрежи за една седмица, особено техните места за търговия.

Набиране на младежи

При посещение в Марсилия през юни президентът Еманюел Макрон обяви мерки срещу неравенството в образованието в Марсилия – което според него улеснява набирането на младежи в града за наркобандите – и срещу бедността в запуснатите му квартали.

„Ние сме заложници тук“, каза един жител на Марсилия на президента по време на посещението. „Страхуваме се да излизаме през нощта, всеки иска да си тръгне“, добави тя.

Марсилия има дълга история на широкомащабен трафик на наркотици.

Започвайки от 30-те години на миналия век, градът е ключов център във „Френската връзка“, в продължение на десетилетия най-голямата мрежа за производство и контрабанда на хероин в света.

Управлявана от мафиотски групировки с корсикански произход, френската връзка донесе морфин, извлечен от макови растения в Близкия изток, Средния изток и Азия, в Марсилия, където нейните лаборатории го превърнаха в хероин за износ най-вече в Съединените щати.

Тази мрежа, станала известна с едноименния филм на Уилям Фридкин от 1971 г. с участието на Джийн Хекман, беше разбита едва по-късно през 70-те години.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР