Съперничество между ученици от 5-ти клас в елитното 138-мо софийско

...
Съперничество между ученици от 5-ти клас в елитното 138-мо софийско
Коментари Харесай

Прокурорски шеф раздава правосъдие в столично училище?

Съперничество сред възпитаници от 5-ти клас в елитното 138-мо софийско учебно заведение ескалира. Причината – непозволена интервенция на родител на едно от децата, което даже не е забъркано директно в свадите. Бащата – прокурорски началник, вдигнал по паника служители на реда от Първо полицейско ръководство в София и персонално отишъл в учебното заведение, с цел да „ раздава правораздаване “.

В началото на образователната година стартира съревнование сред две момчета от пети клас на 138-мо СУЗИЕ „ Проф. Васил Златарски “, намиращо се на гърба на Първо полицейско ръководство в кв. Гео Милев. Децата постоянно спорят и се карат в междучасията, като взаимно се упрекват в повода за спора. В изясняването на обстановката се намесват и родителите, като всяка от страните вини другата.

Така на 15 декември в учебното заведение се събират родителите на двете спорещи момчета. По късно към тях ще се причисли и бащата на ученичка от същия клас, който се оказва заместител областен прокурор на София. Докато родителите на момчетата разискват с управлението на 138-мо напрежението в класа, шефът на учебното заведение получава позвъняване, че момчетата за следващ път са се спречкали и взаимно си нанесли удари.

Докато обясняват обстановката, в учебното заведение идват двама униформени, идва и кола за спешна помощ с екип на Спешна помощ. Училищното управление открива, че няма потърпевши при следващата свада, което се удостоверява и от обзор на учебната здравна сестра. 

В този миг в учебното заведение идва и Борислав Георгиев, заместител областен прокурор на София, който желае да види щерка си. Георгиев изяснява, че детето му се е обадило разплакано и той пратил служителите на реда по сигнал за принуждение.

На място в образователното заведение идва и контрольор от Детска педагогическа стая, а от отдел „ Закрила на детето “ на Столична община почнали да звънят на шефа на учебното заведение. С други думи – позвъняването на прокурора е задействало цялата властова машина, само че както ще се разбере на вятъра. 

Прокурорът и родителите на едно от момчетата винят другото дете и неговите родители, че от месеци са причина за напрежението в класа. Стига се до такава степен, че въпреки да няма потребност от спомагателен обзор, тъй като детето е без пострадвания, „ потърпевшото “ момче е откарано в „ Пирогов “ за издаване на здравно. Инспекторът от Детската педагогическа стая на Първо полицейско ръководство пък изисква родителите на „ побойника “ да се явят за пояснения. 

Междувременно прокурорът пък вини една от учителките на дребните деца, че отхвърля да е била обиждана и даже псувана от нарочения за изключване от 138-мо учебно заведение петокласник. Самата учителка е възмутена от държанието на магистрата, който й приписва изказвания, които тя не е отправяла. Жената се усеща неудобно, тъй като е на възраст и държи името й да не бъде замествано в разногласия сред родители на учениците.

Записите от камерите в учебното заведение демонстрират, че конфликт сред децата е имало, само че той не е почнал по виновност на момчето, нарочено от прокурора, а таман противоположното, от другото дете, което е пратено за здравно удостоверение. Записите не демонстрират душене сред петокласниците, за каквото по-рано денем е твърдяла дребната щерка на магистрата.  

Парадоксалното е, че този прост учебен спор става публично притежание. На 18 декември в Новините на Нова телевизия е излъчен даже репортаж, в който прокурор Борислав Георгиев още веднъж насочва изказвания, които нямат общо с действителността.

В последна сметка се обрисува обстановка, при която група родители, измежду които и прокурор Георгиев, се сплотяват и желаят изключването на момче от учебното заведение, за което няма никакви доказателства, че е предизвикало конфликтните обстановки. Психолозите са безапелационни, че сходно деяние по отношение на детето, може да се отрази извънредно отрицателно на прочувственото развиване на ученика. 

Наред с това бащата и майката на въпросното момче имат съществени опасения, че като заместител областен прокурор Борислав Георгиев би могъл да въздейства на инспекцията по случая, осъществявана от служители на реда от Първо ПУ. Според тях с държанието си и намесата по проблема Борислав Георгиев злоупотребява със служебното си състояние. 

Въпросът не е дали един татко би трябвало да отбрани детето си, в случай че то е в риск. Разбира се, това е цялостно право на всеки родител. В съответната обстановка обаче са налице две спорни изказвания – на родители на две момчета.

Намесата на прокурор Борислав Георгиев е нелогична, тъй като с изключение на неговата щерка във въпросния пети клас на 138-мо учебно заведение има още близо 30-тина деца, само че техните родители явно не употребяват служебната си ангажираност, с цел да раздават правораздаване в учебното заведение. Какво е наложило точно магистрат да подвига под паника полицейското ръководство, да упорства за здравно уверение за душене на едно от децата, каквото става известно не е имало. 

Добре, че най-малко прокурор Георгиев не е тръгнал да раздава плесници на тези съученици на детето му, които той счита за отговорни. Нещо, което различен магистрат в алена роба беше направил преди 6 години и с което стана печално прочут в гилдията. 

Работата на прокурорите не е да раздават улично правораздаване, а таман противоположното, да се стремят да са надалеч от въвличане на името им в сходни битови кавги, тъй като по този начин дискредитират не просто себе си, а цялата магистратска общественост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР