Sapeon – южнокорейски ИИ-стартъп, подкрепен от южнокорейския телекомуникационен гигант SK

...
Sapeon – южнокорейски ИИ-стартъп, подкрепен от южнокорейския телекомуникационен гигант SK
Коментари Харесай

Южнокорейският стартъп Sapeon представи X330 – 7 nm чип с изкуствен интелект

Sapeon – южнокорейски ИИ-стартъп, подсилен от южнокорейския телекомуникационен колос SK Group разгласи чипа X330, предопределен за поддържане на огромни езикови модели (LLM) за изкуствен интелект. Продуктът ще бъде в основата на профилирани ускорители за центрове за данни.

Sapeon твърди, че новият невронен процесор (NPU) обезпечава към два пъти по-висока продуктивност и 1,3 пъти по-добра енергийна успеваемост спрямо конкурентните артикули, пуснати на пазара тази година. В съпоставяне с предходното лично решение на компанията, Sapeon X220, той реализира четири пъти по-висока продуктивност и два пъти по-добра енергийна успеваемост.

Новият артикул ще се създава от TSMC по 7-нанометров софтуерен развой. Масовото произвеждане е планувано за първата половина на 2024 година. На базата на чипа ще се оферират два ускорителя – X330 Compact Card и X330 Prime Card. И двата имат дизайн с един слот и са оборудвани с пасивна система за изстудяване. За свързване се употребява интерфейс PCIe 5.0 x16. Картите могат да правят калкулации с INT8, FP8 и FP16.

X330 Compact Card е оборудван със 16 GB GDDR6 памет с пропускателна дарба до 256 GB/s. Заявената продуктивност при интервенции FP8 и FP16 доближава надлежно 367 Tflops и 184 Tflops. Консумацията на сила варира от 75W до 120W. Пълноразмерната трансформация на X330 Prime получава 32 GB GDDR6 памет с пропускателна дарба до 512 GB/s. Заявената продуктивност на FP8 и FP16 е до 734 и 368 Tflops. Консумацията на сила е 250 W.

SK Group в последно време интензивно влага в създаването на изкуствен интелект, като влага директно или посредством дъщерни сдружения както в програмен продукт, по този начин и в хардуер. Друг южнокорейски разработчик на чипове за ИИ – Rebellions също подсилен от държавното управление на страната е обвързван с групата, която има намерение да усили каузи на локалните чипове за ИИ в локалните центрове за данни до 80% до 2030 година. Това се прави, с цел да се понижи зависимостта от задгранични решения и да се избегне дефицитът им. Самата Sapeon приготвя най-малко още две генерации на своите чипове.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР