Съоснователят на криптобанката Nexo Антони Тренчев коментира споразумението, което компанията

...
Съоснователят на криптобанката Nexo Антони Тренчев коментира споразумението, което компанията
Коментари Харесай

Антони Тренчев: Организаторите на акцията срещу Nexo постигнаха немалко от своите политически цели

Съоснователят на криптобанката Nexo Антони Тренчев разяснява съглашението, което компанията му подписа с регулгаторните органи в Съединени американски щати, като употребява опцията да изрази позицията си и по отношение на следствието на българската прокуратура против компанията.

Той подлага на критика " нескопосаните внушения " на българските управляващи за интернационален детайл в дейностите на Nexo и ги упреква, че правят " нахален произвол " против сдружението.

" Дори български държавни органи и институции не се посвениха и не престават да злоупотребят с американското име и реакциите по отношение на тези безобразни дейности по основаването на оправдание занапред предстоят ", написа Тренчев.

Той разказва още, че акцията против българската криптобанката е била причислявана към друга по-мащабна акция на Европол против прът центрове, употребяващи криптовалути, само че опитът е бил осуетен. Съоснователят на Nexo изяснява, че двете събития нямат нищо общо.

" Въпреки това, уредниците реализираха значително от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на несполучливите опити да се убие един сполучлив и възходящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени вреди ", добавя той.

Думите му идват седмица, откакто българската прокуратура стартира следствие против криптоплатформата и повдигна обвинявания на четирима души за присъединяване в проведена незаконна група, обвързвана с активността на Nexo. На 12 януари управляващите влязоха на инспекция допълнително от 15 обекта на компанията в София, като обявиха, че ревизират още хипотетични данъчни закононарушения, пране на пари, банкова активност без лиценз и компютърни измами.

Казуст доближи и до Народното събрание, само че по други аргументи, свързани с партийното финансиране. Това стана след обява на в. " 24 часа ", че петима души - чиновници на Nexo - излизат в обществения лист на донорите на Демократична България пред Сметната палата с по 20 000 лева дарения за една от предизборните им акции.

Нито един от тях обаче не е измежду шефовете на криптоборсата и няма данни да е измежду разследваните лица от прокуратурата. Христо Иванов разяснява изказванията и уточни, че всички условия на закона са спазени и партията е подготвена да отговори при вероятно следствие.

Ситуацията провокира разнообразни политически реакции и стана мотив за нападки към " Демократична България " и " Продължаваме промяната " от страна на ГЕРБ.

Една компания. Две следствия

Спецакцията, ръководена от прокуратурата, ДАНС и задгранични сътрудници, стартира по сигнал на " непознати служби ", които са открили " съмнителни транзакции ", за които има съмнения, че целят заобикаляне на глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Русия.

До през вчерашния ден против компанията действително се водиха две следствия - едно в Съединени американски щати и едно в България. Първото обаче завърши в четвъртък, откакто Nexo реализира съглашение с американските регулатори да заплати санкция от 45 млн. $ и да спре да предлага един от депозитните си артикули.

Националната следствена работа (НСлС) на няколко пъти изтъкваше информацията за " почналото преди една година в Съединени американски щати " следствие против криптокомпанията и обвързаха акцията в България с дейностите на Вашингтон.

Двете следствия обаче са радикално разнообразни, защото това в София ревизира евентуални престъпни закононарушения, до момента в който това в Съединени американски щати няма подобен темперамент и ревизира съответен нерегулиран артикул на компанията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР