Съобщиха важна финансова новина за страната.Министерският съвет прие разпореждане за

...
Съобщиха важна финансова новина за страната.Министерският съвет прие разпореждане за
Коментари Харесай

Отчисления в размер на 50% от печалбата на държавните предприятия ще бъдат внасяни в полза на държавата

Съобщиха значима финансова вест за страната.

Министерският съвет одобри предписание за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2022 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Това оповестиха от държавната пресслужба, представена от Българска телеграфна агенция.

Отчисленията са в размер на 50%, в сходство с дивидентната политика на страната. Очаква се да постъпят 871,1 млн. лв., като срокът за внасяне е 15 май т.г. 

От обсега на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се регистрира тяхната специфичност и изключителната им взаимозависимост от стеснен брой източници на финансиране. Изключени са още центровете за психологично здраве, сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “, по отношение на осъществяване на предварителни условия във водния бранш за асимилиране на средствата от европейските фондове за програмния интервал 2014-2020 година, и държавните предприятия, представляващи бюджетни организации по смисъла на Закона за обществените финанси.

Запазва се опцията за обществените сдружения да разпределят и промеждутъчен шестмесечен дял, при съблюдаване на условията в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги.

Разпореждането е в сходство със Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните доходи от дял, прецизират от пресслужбата на кабинета. 

В началото на днешното държавно заседание служебният министър председател Гълъб Донев разяснява тематиката, като съобщи, че връщането назад в бюджета на 100% от облагата на държавните предприятия „ наподобява примамливо, само че крие съществени опасности “. Според него виновното ръководство на страната допуска премислени, а не лесни решения. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР