, съобщи първо за bTV в предаването Защо, г-н министър

...
, съобщи първо за bTV в предаването Защо, г-н министър
Коментари Харесай

Таван на надценката: Обмислят максимално увеличение до 10% на 50 до 100 продукта


, заяви първо за bTV в предаването " Защо, господин министър " вицепремиерът Христо Алексиев. Служебният кабинет ще съобщи на Комисия за защита на конкуренцията данни за подозрения в картел сред питателните вериги.

Вицепремиерът добави, че има необоснавани надценки и облаги при търговията на дребно. След повече от 600 инспекции в питателните вериги, страната е открила нелоялни търговски практики.

Според синдикатите цените на стоките от производител до магазина скачат с 40%-50%, а в някои случаи даже до 100%. Информация, която пристигна от отрасловото министерство след среща с търговци и производители.

Идеята на служебната власт е да има надценки с таван не повече от 10%. А мярката ще е краткотрайна и авансово разисквана с бизнеса. Към момента е комерсиална загадка какви са надценките на храните. Също по този начин във всяка верига и за всеки артикул те са разнообразни.

10% таван на надценката за съществени храни, възнамерява страната.

„ Нашата концепция е да бъдат към 50 до 100 продукта, храни от дребната потребителска кошница. Ако веригите проявят почтеност да бъде по обща воля на държавно управление, от страната и на самите вериги. Така или другояче би трябвало да се случи “, съобщи Христо Алексиев.

Мярката ще е краткотрайна, а вицепремиерът акцентира, че страната не води война с питателните вериги. Веригите чакат покана за среща с него, с цел да обсъдят предвиждания таван в надценката.

„ Ние се отворени за разговор, само че не за разговор единствено през медиите, тъй като не мисля, че това е градивно. Докато нещо публично не получим, върху което да създадем сериозен разбор, всичко друго би било спекулиране с публичното мнение “, съобщи шефът връзки в Сдружение за съвременна търговия Доника Ризова.

Производители на зеленчуци и млекопреработватели поддържат концепцията за таван на надценките.


" Всички огромни вериги унищожават дребния и междинен бизнес в страната – супермаркети, дребни магазинчета. Те имаха цена по 1,5 млн. до 3 млн. лева бюджет, с цел да губят, с цел да купуват бананите на 2 лв. и да ги смъкват на 1 лева и краставиците ", добави ръководителят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев.

" Може би ще е едно междинно решение до усмиряване на потребителските настройки. Смятаме, че това би трябвало да стане, с цел да няма спомагателен напън над производителите “, сподели ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

След повече от 600 инспекции страната изпраща всички подозрения за картелни съглашения при цените в Комисия за защита на конкуренцията, посочи вицепремиерът през bTV.

“Има притеснителни данни, само че не мога да злоупотребявам с това дали има картелни съглашения, само че за мен по-скоро да ”, сподели той.

Прогнозите са, че пикът на цените ще бъде към Великден и Гергьовден, а по-късно се чака пазарът да се успокои поради по-голямо предложение. Мярката може да бъде въведена с нормативен акт на Министерския съвет или след съглашение сред държавното управление, страната и огромните търговски вериги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР