Съобщението на талибаните, че възобновява публичното убиване на жени с

...
Съобщението на талибаните, че възобновява публичното убиване на жени с
Коментари Харесай

Указът на талибаните за възобновяване на убиването на жени с камъни беше посрещнат с ужас

Съобщението на талибаните, че възобновява общественото ликвидиране на дами с камъни, се дължи на мълчанието на интернационалната общественост, обявиха правозащитни организации.

Сафиа Арефи, юрист и началник на афганистанската правозащитна организация Women`s Window of Hope, сподели, че известието е осъдило афганистанските дами да се върнат към най-мрачните дни на талибанското ръководство през 90-те години.

„ С това изказване на водача на талибаните стартира нова глава на частните санкции и афганистанските дами изпитват дълбините на самотата “, сподели Арефи.

„ Сега никой не стои до тях, с цел да ги избави от талибанските санкции. Международната общественост избра да резервира безмълвие пред лицето на тези нарушавания на правата на дамите. ", добави тя.

Върховният водач на талибаните, Хибатула Ахундзада, разгласи през уикенда, че групата ще стартира да постанова своето пояснение на шериата в Афганистан, в това число наново въвеждане на обществено бичуване и ликвидиране с камъни на дами за невярност.

В аудио предаване по следената от талибаните радиотелевизия Афганистан предходната събота Ахундзада сподели: „ Ще наказваме дамите, ще ги убием с камъни обществено за невярност. "

„ Можете да го наречете нарушаване на правата на дамите, когато обществено ги убиваме с камъни или наказваме за осъществяване на блудничество, тъй като те опонират на вашите демократични правила “, сподели той и добави: „ Но аз съставлявам Аллах, а вие представлявате Сатана. “

Той оправда този ход като продължение на битката на талибаните против западните въздействия.

„ Работата на талибаните не завърши с завладяването на Кабул, тя едвам стартира “, сподели той.

Новината беше посрещната с смут, само че не и изненада от десните групи на афганистанските дами, които споделят, че потъпкването на всички останали права и отбрана на 14-те милиона дами и девойки в страната към този момент е съвсем приключено.

Сахар Фетрат, афганистански откривател от Хюман Райтс Уоч, сподели: „ Преди две години те нямаха смелостта, която имат през днешния ден, да се заклеват да убиват дами с камъни на обществено място; в този момент го вършат. "

„ Те тестваха своите драконовски политики една по една и стигнаха дотук, тъй като няма кой да ги държи виновни за злоупотребите. Чрез телата на афганистански дами талибаните изискват и постановат морални и публични порядки. Всички би трябвало да бъдем предизвестени, че в случай че не бъдем спрени, ще идват още и още.”, сподели още Фетрат.

Откакто поеха властта през август 2021 година, талибаните разпуснаха подкрепяната от Запада конституция на Афганистан и суспендираха съществуващите наказателни кодекси, като ги замениха със своето строго и фундаменталистко пояснение на шериата. Те също по този начин не разрешиха дамите юристи и съдии.

Самира Хамиди, афганистански деятел в Amnesty International, сподели: „ През последните две години и половина талибаните разрушиха институции, които предоставяха услуги на афганистански дами. "

„ Въпреки това, последното утвърждение на техния водач за общественото ликвидиране на дами с камъни до гибел е жестоко нарушаване на интернационалните закони за правата на индивида, в това число на Конвенцията за унищожаване на всички форми на дискриминация против дамите. “

Хамиди сподели, че афганистанските дами към този момент са безсилни да се защитят от гонене и неправда.

Само през миналата година назначени от талибаните съдии са наредили 417 обществени бичувания и изтезания, съгласно Afghan Witness, изследователска група, наблюдаваща правата на индивида в Афганистан. От тях 57 са дами.

Съвсем неотдавна, през февруари, талибаните екзекутираха обществено хора на игрища в провинциите Джаузджан и Газни. Войнстващата формация прикани хората да участват на изтезания и санкции като „ урок “, само че забрани филмирането или фотографирането.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР