Съобщението на Рупърт Мърдок, че ще предаде контрола върху своята

...
Съобщението на Рупърт Мърдок, че ще предаде контрола върху своята
Коментари Харесай

Безпокойство в Лондон от прехвърлянето на контрола в „Нюз корп“ от Рупърт към Локлан Мърдок

Съобщението на Рупърт Мърдок, че ще съобщи контрола върху своята световна медийна империя на сина си Локлан, сложи английските медии на групата, в това число таблоида The Sun, в неразбиране по отношение на бъдещото й място в конгломерата.


Загрижеността за бъдещето на английското поделение на империята се концентрира върху връзките на Локлан с Англия, които се считат за доста по-слаби от тези на татко му. В Обединеното кралство, в допълнение към The Sun, News Corp на Мърдок има авторитетни консервативни вестници, в това число Times и Sunday Times.

News Corp е един от двата крайници на медийния конгломерат на 92-годишния милиардер, а другият е Fox Corporation.

Миналата година английското поделение започва и дясната телевизионна станция TalkTV.

При предаването Мърдок ще стане почетен президент на двете компании в средата на ноември.

Роден през 1931 година в Австралия, Рупърт Мърдок учи в Оксфордския университет, преди да се завърне в края на 60-те години, с цел да купи седмичниците News of the World и The Sun, което го прави извънредно авторитетна фигура в английския политически живот.

Втората му брачна половинка Анна Торв също е журналистка от шотландски генезис.


52-годишният Локлан Мърдок, макар че е роден във Англия, е израснал в Съединените щати и стартира кариерата си в Австралия. Досега той беше президент на Fox Corporation, компанията-майка на Fox News, и отговаряше основно за американските каузи на групата.

Прехвърлянето на властта на правоприемник, който наподобява няма огромна персонална обвързаност към Обединеното кралство, неизбежно провокира известно безпокойствие.

„ Неизбежното назначение на Локлан е неприятна вест за лондонското поделение (той съвсем не е посещавал тук през последните 10 години) “, сподели някогашният редактор на Sun Келвин Макензи в колона за Spectator в четвъртък. Британското поделение на империята на Мърдок загуби блясъка си през последните години на фона на цифровия преход и абсурда с хакване на телефони, измежду които звезди и публични персони, в това число членове на кралското семейство, подслушвани от публицистите на Мърдок. Този скандал докара до закриването през 2011 година на седмичния вестник News of the World през 2011 година, заглавие, което Мърдок притежаваше от 1969 година

Дълги години The Sun беше най-четеният вестник в Обединеното кралство. Не е разгласил данни от март 2020 година, когато тиражът му беше малко над 1,2 милиона. Въпреки това остава втората по величина онлайн медия с повече от 24 милиона читатели всеки месец, след BBC, съгласно последните данни на индустриалното издание Press Gazette. Според Алис Ендерс от Enders Analysis, профилирана в медийния бранш, силата на персоналните връзки на Локлан Мърдок с Обединеното кралство не е същинският проблем. " Не е това въпросът. Въпросът е кой има дяловете " в групата. Тя сподели, че Рупърт Мърдок " няма да напусне изцяло. Той остава притежател и резервира контрола. " " Локлан няма да може да стартира огромна договорка за продажба или придобиване без утвърждението на татко си ", добави тя.

Във всеки случай, сподели тя, " няма смисъл да се разделя с The Times " в миг, когато неговият директен съперник Telegraph и авторитетното консервативно списание The Spectator са оповестени за продажба след загубата на семейство Баркли надзор над тяхната медийна империя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР