Съобщение по Viber за глоба от КАТ не значи връчване

...
Съобщение по Viber за глоба от КАТ не значи връчване
Коментари Харесай

Комисар Мария Ботева: Съобщение по Viber за глоба от КАТ не значи връчване на фиш

С ъобщение по Viber за санкция от КАТ не значи връчване на фиш – той се смята за връчен единствено в случай че последвате линка. Това сподели комисар Мария Ботева от отдел " Пътна полиция “ пред по Радио " Фокус “.

Чрез системата за несъмнено връчване от момента, в който отворите фиша и постановлението, стартира да тече срокът за възразяване и за възнаграждение на санкцията.

В рамките на 14 дни може да се подаде обжалване в районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Относно санкциите по Закона за придвижване по пътищата в никакъв случай не дължите рента, посочи комисар Ботева.

Има опция за отстъпки при заплащане на електронен фиш или наказателно разпореждане от КАТ. В 14-дневен период можете да заплатите задължението си – отстъпката при заплащане на електронен фиш е 30% от санкцията, а при заплащане на наказателно разпореждане е 20%.

" Ако сте пропуснали периода от две седмици, стартира да тече 30-дневен период, в който би трябвало да платите цялостната сума на дължимата санкция. Когато и тези дни изтекат и не платите непринудено, влиза в действие методът за наложително заплащане, контролиран от Национална агенция за приходите. Това става автоматизирано, без човешка интервенция “, сподели още тя.

През 2023 година в Закона за придвижване по пътищата беше регламентирана опцията, когато имате публикуван електронен фиш или наказателно разпореждане, уведомлението да бъде пратено на нарушителя по имейл или посредством известие на мобилен номер, даде детайлности Ботева.

" Тези данни – електронната поща и телефонният номер, се дават от лицето непринудено при възобновяване на свидетелството му за ръководство или при възобновяване на регистрацията му. Уведомлението по електронен път не ангажира лицето с отговорност. Електронното известие съдържа спомагателна информация за серията на фиша и за номера на документите, както и датата на нарушаването и номера на транспортното средство. Това съобщение не ангажира индивида с никаква административно-наказателна отговорност. Електронните известия съдържат насоки за потребителя по какъв начин да реагира – допустимо е той непосредствено да заплати санкцията посредством линк онлайн, в случай че е склонен с данните за нарушаването “, сподели още комисар Мария Ботева.

Датата на отваряне на линка за фиш или разпореждане ще се зареди автоматизирано като дата на връчване в системата на КАТ, предизвести събеседникът. " Съобщението съдържа втори линк, който Ви свързва със системата за несъмнено електронно връчване към Министерството на електронното ръководство. Ако го наблюдавате, влизайки в системата на Министерството, човек може да прегледа електронния фиш в личния си профил и да реши самичък за себе си дали е склонен с въведените данни за нарушаването “, установи Ботева.

Глобата за превишена скорост е една от най-често срещаните наказания. Ако превишите скоростта в обитаемо място, санкцията стартира от 20 лв.:
за превишаване с 10 км/ч. – с санкция 20 лева.;за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с санкция 50 лева.за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с санкция 100 лева.;за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с санкция 400 лева.;за превишаване над 40 км/ч. – с санкция 600 лева.;за превишаване над 50 км/ч. – с санкция 700 лева и три месеца отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство, като за всеки последващи 5 km/h превишаване над 50 km/h санкцията се усилва с 50 лева
Водач, който надвиши позволената скорост отвън обитаемо място, се санкционира, както следва:
за превишаване с 10 км/ч. – с санкция 20 лева.;за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с санкция 50 лева.;за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с санкция 100 лева.;за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с санкция 300 лева.;за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с санкция 400 лева.;за превишаване над 50 км/ч. – с санкция 600 лева, като за всеки последващи 5 km/h превишаване над 50 km/h санкцията се усилва с 50 лева
За това съобщи  .

Над 17 000 са платените, само че невръчени електронни фишове и наказателни постановления през Единната входна точка за електронни заплащания към снабдители на електронни административни услуги на Министерство на електронното ръководство (системата е-Плащане) от средата на месец декември предходната година досега. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Събраната сума е на стойност над 1,3 млн. лв..

Функционалността за приемане на вести за невръчени електронни фишове и наказателни постановления по Закона за придвижване по пътищата през Системата за несъмнено електронно връчване на Министерството на електронното ръководство е налична от 27 октомври 2023 година, като досега са изпратени близо 205 000 вести за невръчени санкции по телефона, посредством SMS или Viber. За същия интервал, по е-поща, през системата са изпратени над 88 000 вести. Над 90% от нарушаванията са за превишена скорост.

В известията по Viber и е-поща се съдържа информация за записаното нарушаване, като се дава и опция за непосредствено възнаграждение на задължението. Това заплащане е допустимо и без потребителят да има регистриран профил в системата. Няма нужда от идентификация посредством електронен автограф, личен идентификационен код (ПИК) на Националната организация по приходите или Националния застрахователен институт. 

При приемане на есемес (SMS) жителите могат да създадат инспекция за отговорности в портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи, както и да извършат заплащане.

Близо 41 000 санкции са връчени по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване на министерството. За потребителите с регистриран профил е налична опция за приемане на самия документ - електронен фиш или наказателно разпореждане.

Най-високата санкция, платена през системата на Министерството на електронното ръководство, е на стойност 1760 лева с включена отстъпка. Първоначалната сума е била 2200 лева без отстъпката от 30%, която се дава, в случай че задължението е погасено до 14 дни след неговото връчване.

Близо 1,8 милиона души имат личен идентификационен код от Националната организация за приходите, оповестиха от приходната организация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР