Руските удари срещу Украйна убиха 2 чуждестранни хуманитарни работници и насочиха Киев

...
Съобщава се, че двама чуждестранни хуманитарни работници са били убити
Коментари Харесай

Съобщава се, че двама чуждестранни хуманитарни работници са били убити в Източна Украйна, когато руски обстрел удари ван, превозващ екип от четирима работа с украинска неправителствена организация

От Асошиейтед прес 10 септември 2023 г., 6:14 ч. Украйна в неделя, когато руският обстрел удари микробус, превозващ екип от четирима души, работещи с украинска неправителствена организация, докато десетки руски дронове се насочиха към Киев и раниха поне един цивилен.

Четиримата доброволци от групата Road to Relief, която помага за евакуацията на ранени хора от зоните на първа линия, бяха блокирани във вътрешността на микробуса, тъй като той се обърна и се запали след поразен от снаряди близо до град Часов Яр, съобщи организацията на страницата си в Instagram.

Road to Relief каза, че Антъни Игнат от Канада е загинал при атаката, докато германският медицински доброволец Рубен Мавик и шведският доброволец Йохан Матиас Тир са били сериозно ранени, се казва в съобщението.

Road to Relief добави, че не може да проследи местонахождението на четвъртия пътник в микробуса, Ема Игуал, испанска гражданка, която беше директор на организацията. Часове по-късно изпълняващият длъжността външен министър на Испания Хосе Мануел Албарес каза пред испанските медии, че властите в Мадрид са получили „устно потвърждение“ за смъртта на 32-годишния Игуал.

Доброволците бяха на път да оценят нуждите на цивилните в покрайнините на Бахмут, каза Road to Relief, позовавайки се на източния град, който е видял най-дългата война и най-кървавата битка, преди да падне под Москва през май. Украинските сили са удържали западните предградия на Бахмут и провеждат контранастъпление в района.

Също в неделя украински официални лица съобщиха, че Русия е изстреляла „десетки“ дронове в Киев и околния регион рано сутринта, ранявайки най-малко петима цивилни.

ВВС на Украйна по-късно съобщиха, че са свалили 26 от общо 33 дрона. Ръководителят на военната администрация на Киев Сергий Попко съобщи, че отломки от ирански дронове Shahed са паднали в няколко района на града и са ранили най-малко един цивилен. Попко каза, че няма риск за живота на човека и добави, че повечето от останките са паднали на открито, въпреки че един многоетажен апартамент е повреден.

Кметът на Киев По-късно Виталий Кличко потвърди, че един цивилен е бил ранен в историческия център на града и му е оказана помощ на място.

Губернаторът на област Киев, която заобикаля, но не включва столицата, също съобщи, че атаката с дрон е ранила четирима души в цялата провинция, един от които е бил да бъде хоспитализиран. В публикация във Facebook губернаторът Руслан Кравченко каза, че дроновете са повредили инфраструктурно съоръжение, както и цивилни сгради, включително домове и магазини, болница, рехабилитационен център, училище и детска градина.

Руското министерство на отбраната съобщи в ранните часове на неделя, че по-рано силите на Москва са унищожили три доставени от САЩ моторни лодки, превозващи украински войници, които са пътували към окупирания от Русия Крим. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено. По-рано в неделя министерството каза в отделно изявление, че руската противовъздушна отбрана е свалила осем украински дрона, насочени към Крим, както и още един, който е прелетял над района на Брянск, граничещ с Украйна.

На 24 август украинското военно разузнаване заяви, че неговите специални части са кацнали в Крим, който Москва незаконно отне от Украйна през 2014 г., и издигнаха украинското знаме по протежение на полуострова западния бряг, преди да напусне „без жертви“.

Представители на украинската армия в неделя съобщиха за допълнителни малки успехи близо до Роботине в южната Запорожка област, където Киев е предприел контранастъпление, дни след като установените от Русия власти признаха, че руските сили са напуснали селото.

Олександър Щупун, пресаташе на Тавридските отбранителни сили на Украйна, каза по украинската телевизия, че войските на Киев са превзеха още 1,5 квадратни километра (0,6 квадратни мили) близо до Работине и че тежките боеве продължават.

„Руснаците се вкопчват във всеки метър от нашата украинска земя... Украинските отбранителни сили обаче се опитват да направят възможно най-трудно снабдяването на руската армия и в определени райони това дава плодове“, каза Щупун, без да дава подробности.

Часове по-късно Генералният щаб на Украйна каза в последните си актуализации във Facebook, че силите му са имали „частичен успех“ близо до Роботине, както и Клишчиевка, село на 9 километра (5,6 мили) югозападно от Бахмут, изтласквайки руските войски от позиции. То не дава повече подробности и твърдението не може да бъде потвърдено.

Късно в събота базиран във Вашингтон мозъчен тръст оцени, цитирайки геолокирани кадри, че руските сили са превзели територия между Роботайн и две близки села: Върбове, на около 10 километра ( 6 мили) на изток и Новопрокопивка на 5 километра (3 мили) на юг.

Институтът за изучаване на войната също каза в последните ежедневни актуализации, че украинските сили са напреднали по границата между Запорожка област и Донецка област по-на изток, близо до село Новомайорске. Той признава по-ранни украински твърдения за напредък „южно от Клишчиевка“, но не дава доказателства в подкрепа на тях.

___

Авторът на Associated Press Ариц Пара в Мадрид допринесе за този доклад.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">___

Следете отразяването на AP за войната в Украйна: https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР