Стотици хора на Вагнер изчезнаха от определеното заточение на Путин

...
Съобщава се, че бойците на Вагнер напускат Беларус масово само
Коментари Харесай

Съобщава се, че бойците на Вагнер напускат Беларус масово само седмици след като руският президент Владимир Путин ги изпрати в изгнание след неуспешния им поход към Москва.

Наемната част на Вагнер е намаляла от приблизително 5800 души на 4400, отчасти защото приходите им са намалели през последните седмици след преместването им в Беларус, казаха източници в страната на Националния център за съпротива на Силите за специални операции на въоръжените сили на Украйна. .

Някои от бойците вместо това отиват да работят в африкански страни, където Вагнер има по-утвърдено и трайно присъствие, според Киев. Съобщава се, че други отиват във ваканция.

„Режимът в Беларус все още не удовлетворява инструкторите на Wagner с нивото на заплащане на услугите, в резултат на което повечето инструктори не планират да останат в страната за дълго време“, казаха от Силите за специални операции на въоръжените сили на Украйна.

Очевидното изселване е само последното в драматичната верига от събития, започнали през юни, когато шефът на Вагнер Евгений Пригожин заповяда на своите наемници да маршируват на Москва. По това време на Пригожин му беше писнало от подхода на руското министерство на отбраната към партньорството му с неговите бойци във войната срещу Украйна.

Мъжете на Вагнер, прогонени от Путин, заплашват нова огнена буря в Европа

В крайна сметка усилията за бунт се провалиха и хиляди бойци Вагнер бяха преместени в съседна Беларус след споразумение между Путин и Пригожин.

Спекулации се въртят от седмици дали бойците Вагнер ще издържат в Беларус. Според руски вътрешен човек Вагнер вече е превозвал стотици бойци от Беларус до Воронеж, Ростов и Краснодар по-рано този месец.

„Официално това се нарича изпращане на бойци във ваканция. Никой обаче не говори за връщане в Беларус“, каза каналът Telegram VchK-OGPU.

Тази автобусна операция е първата фаза, според източника. Второто трябваше да започне миналата седмица.

Изселването от Беларус вероятно ще продължи, според Франак Вячорка, главен политически съветник на лидера на беларуската демократична опозиция Светлана Цихановская.

“ Важно е да се разбере, че те са наемници, а не идеологически поддръжници на Путин, Пригожин или Лукашенко… те са там, защото получават добра заплата. Докато са в Беларус, те не получават добра заплата. Заплатата е в пъти по-малка, отколкото по време на мисии“, каза Вячорка пред The ​​Daily Beast. „Сред наемниците на Вагнер има нарастващо разочарование, нарастващо недоволство. И все повече и повече от тях ще поискат да напуснат.“

Шефовете на Вагнер обещават ново „начало“ в Беларус: „Добре дошли в ада“

Притокът на наемници на Вагнер от Беларус към Африка може да предложи улики за баланса на силите между Путин и Пригожин през следващите дни. В Беларус Путин може да е по-способен да следи отблизо движенията на Вагнер чрез своята марионетка, беларуския силен Александър Лукашенко, който е домакин на бойците.

Съобщеното за напускане на бойците на Вагнер може да е добре дошла новина за Полша , Литва и Латвия, които бият тревога за заплахи от Беларус, откакто наемниците на Вагнер се преместиха там. Литва току-що обяви, че ще затвори няколко от граничните си пунктове с Беларус поради възможни заплахи от Беларус.

Полша, която вече затвори няколко гранични пункта, изрази опасения, че бойците на Wagner са тренирали с беларуски войски и приближава се все по-близо до границата на Полша, заплашвайки с конфронтация или провокации. След като беларуски самолети нарушиха полското въздушно пространство, Полша обяви, че ще премести още хиляди войници към границата, както и бойни хеликоптери.

Полша работи за приключване на руски и беларуски операции за влияние, насочени също към Полша, полски служител каза на The Daily Beast.

Прочетете повече в The Daily Beast.

Вземете най-големите новини и скандали на Daily Beast направо във входящата си кутия. Регистрирайте се сега.

Бъдете информирани и получете неограничен достъп до несравнимите отчети на Daily Beast. Абонирайте се сега.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР