Сао Палмето е хранителна добавка, получена от плодовете на дървото

...
Сао Палмето е хранителна добавка, получена от плодовете на дървото
Коментари Харесай

Сао Палмето – Здраве на простатата и други ползи

Сао Палмето е хранителна добавка, получена от плодовете на дървото Serenoa repens. Смята се, че предлага разнообразни преимущества за здравето, като поддържане на здравето на простатата и пикочните пътища, както и понижаване на плешивостта при мъжете.

Обикновено палмето се употребява за справяне с проблеми, свързани с увеличена простата, възстановяване на уринарната функционалност и поощряване на растежа на косата.

Някои хора също се обръщат към тази добавка с вярата да покачат либидото и плодовитостта, както и да понижат възпалението. Има изказвания, че палмето има противоракови свойства, само че тези изказвания не са универсално обосновани от научни проучвания.

реклама

Тази публикация дава обзор на наличните проучвания върху сао палмето, в това число неговите доказани изгоди, евентуални неподходящи резултати и целесъобразни дози.

Какво съставлява сао пламето?

Сао палмето, научно известно като Serenoa repens, е малко палмово дърво, произхождащо от югоизточните региони на Северна Америка, изключително във Флорида, Джорджия, Куба и Бахамските острови. ( 1 )

Това дърво пораства в песъчлива почва и получава името си от назъбените, сходни на трион зъби на стъблата, свързващи листата му с главното стъбълце.

Тъмните плодове, създадени от дървото Saw Palmetto, съдържат релативно огромни семена.

Исторически видяно, индианците са употребявали плода на палмето поради неговата хранителна стойност, диуретични свойства, седативни резултати, качества на афродизиак и способността му да облекчава кашлицата.

В днешно време тези плодове се употребяват или цели, или изсушени и употребявани за подготвяне на чай. Те също могат да бъдат открити на пазара като изсушено и смляно палмето, предлагано под формата на капсули или таблетки.

Заслужава да се означи, че най-разпространената форма на добавки от палмето на пазара са маслени екстракти, получени от мастните елементи на сушените плодове. Тези екстракти нормално съдържат 75–90% мазнини, като метода на добиване може да повлияе на точното наличие на мазнини.

Освен това такива добавки са склонни да оферират по-високи концентрации на потребни растителни съединения, като витамин Е и други антиоксиданти, в съпоставяне със суровите плодове. ( 2 )

Може да е от изгода за здравето на простатата

Потенциалът на Сао Палмето при лекуване на доброкачествена хиперплазия на простатата, положение, характеризиращо се с нераково увеличаване на простатата, е незабравим.

Доброкачествената хиперплазия на простатата визира най-вече по-възрастните мъже, като до 75% от тези на 70 години са наранени. ( 3 )

реклама

Ако не се лекува, може да докара до уголемена простата, което пречи на вярното изпразване на пикочния мехур и усилва честотата на уриниране. Това постоянно води до разстройващо нощно уриниране, което се отразява на качеството на съня.

Доброкачествената хиперплазия на простатата е част от по-широка категория признаци на долните пикочни пътища (LUTS), която включва проблеми, засягащи пикочния мехур, уретрата и простатата. За разлика от доброкачествената хиперплазия на простатата, LUTS може да засегне както мъжете, по този начин и дамите. ( 4 ) ( 5 )

Въздействието на Сао Палмето върху LUTS е изследвано в няколко изследвания, които дават смесени резултати.

По-ранни изследвания демонстрират, че палмето може да усъвършенства потока на урината и да понижи нощното уриниране при мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата, както когато се употребява независимо, по този начин и в композиция с обичайни лекарствени лечения. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Въпреки това, последният обзор на Cochrane, прочут със своя непоколебим метод, учреден на доказателства, заключава, че палмето обезпечава единствено скромни усъвършенствания в LUTS. ( 11 )

Обратно, две рецензии акцентират, че дневна доза от 320 мг Permixon, характерен дестилат от палмето, превъзхожда плацебо за възстановяване на потока на урината и понижаване на нощното уриниране. ( 12 ) ( 13 )

Възможно е другите резултати да се дължат на разлики в силата на обособените формулировки. Като цяло са нужни повече проучвания, преди да могат да се създадат дефинитивни изводи.

Може да понижи оплешивяването при мъжете

Сао Палмето евентуално предлага решение за попречване на андрогенна плешивост, форма на косопад, известна като алопеция при мъжете и дамите.

Този резултат се дължи на способността му да инхибира ензима, виновен за превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT), андрогенен хормон, забъркан в този вид косопад. ( 14 ) ( 15 )

Смята се, че нарасналите равнища на андрогени като DHT редуцират цикъла на напредък на косата, което води до развиването на по-къси и по-тънки кичури коса.

Едно малко изследване откри, че дневна доза от 200 мг палмето, комбинирана с потребното растително съединяване бета-ситостерол, понижава загубата на коса при 60% от мъжете с андрогенна плешивост спрямо плацебо. ( 16 )

В друго 2-годишно изследване, мъже с алопеция са получавали или 320 мг палмето на ден, или финастерид, стандартно лекарство за косопад.

Според заключението на изследването, почти една трета от групата на сау палмето оповестяват за нараснал напредък на косата. Независимо от това, успеваемостта на палмето е единствено на половина по-силна от стандартното лекарство. ( 17 )

Друго малко изследване следи леко повишаване на броя на космите при към половината от мъжете, лекувани с лосион за коса с палмето. Въпреки това, този лосион съдържа спомагателни дейни съставки, което прави предизвикателство да се изолира характерното влияние на палмето.

реклама

Въпреки че тези открития са обещаващи, проучванията върху въздействието на палмето върху косопада са лимитирани, което постанова спомагателни изследвания, преди да се създадат дефинитивни изводи.

Други евентуални изгоди

Сау палмето постоянно се популяризира с най-различни евентуални изгоди, само че множеството от тези изказвания нямат солидна научна поддръжка.

Например, характерно проучване с формулировката на палмето, известна като Permixon, показва капацитет за понижаване на маркерите на инфектиране в клетките на простатата, както е посочено от изследвания в епруветка. Въпреки това, допустимо е и други добавки с палмето да имат същия резултат. ( 18 ) ( 19 )

Предполага се също, че Permixon има защитни резултати върху либидото и плодовитостта при мъжете. Доказано е, че обичайните лекарствени лечения за доброкачествена хиперплазия на простатата и признаци на долните пикочни пътища (LUTS) въздействат неподходящо на мъжката полова функционалност.

Преглед на 12 рандомизирани следени изследвания съпоставя резултатите на Permixon и стандартната лекарствена терапия при лекуване на доброкачествена хиперплазия на простатата и LUTS.

Въпреки че и двата метода имат негативни странични резултати върху мъжката полова функционалност, добавката с палмето води до относително по-малко понижение на либидото и понижена импотентност спрямо стандартното лекуване с медикаменти. ( 20 )

Независимо от това, не е ясно дали Permixon има същия резултат при здрави мъже или други формулировки на палмето обезпечават сходни защитни преимущества.

Освен това, някои изследвания загатват пониженото либидо като евентуален непряк резултат от добавките с палмето, което постанова спомагателни проучвания за потвърждаване на тези изказвания. ( 21 )

И най-после, проучване в епруветка допуска, че палмето може да има способността да инхибира растежа на характерни ракови кафези, в това число тези на простатата. Въпреки че тези открития са обещаващи, не всички изследвания са съгласни, което постанова спомагателни проучвания. ( 22 ) ( 23 ) ( 24 )

Безопасност и странични резултати

Въпреки че суровите и сушени горски плодове сау палмето яе употребяват от епохи, тяхната сигурност не е директно изследвана.

Въпреки това, изследванията демонстрират, че добавките от палмето като цяло се понасят добре от множеството хора. Честите нежелани реакции включват леки и обратими положения като диария, главоболие, отмалялост, понижено либидо, гадене, повръщане и световъртеж.

В редки случаи са докладвани по-тежки странични резултати, като увреждане на черния дроб, панкреатит, кървене в мозъка или даже гибел, само че не постоянно е ясно дали палмето е директната причина за тези произшествия. ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Освен това, две проблеми документират случаи, при които млади девойки са имали горещи талази, когато са получавали добавки от палмето за справяне с косопад или хирзутизъм, положение, водещо до мъжко окосмяване. ( 28 ) ( 29 )

Освен това има известни опасения, че палмето може да бъде обвързвано с вродени недостатъци и евентуално да попречи на естественото развиване на мъжките гениталии.

Следователно използването на тази добавка е мощно обезкуражена при деца, както и при бременни или кърмещи дами.

Освен това прегледа на етикетите на продуктите и онлайн маркетинговите материали поучава хората със болести на простатата или хормонално подвластни ракови болести да се съветват с доктор, преди да употребяват тази добавка.

Въпреки че има някои опасения по отношение на евентуалните взаимоотношения сред палмето и други медикаменти, спомагателни прегледи не са разкрили безапелационни доказателства за такива взаимоотношения.

Дозировка

Сау палмето може да се употребява в разнообразни форми. Налични са лимитирани проучвания по отношение на оптималните дози, когато се употребяват цели плодове от палмето или се подготвят като чай.

За сушени добавки или маслени течни екстракции, най-ефективните дневни дози сау палмето нормално варират от 160 до 320 мг.  ( 12 ) ( 13 ) ( 16 ) ( 17 )

Въпреки това е значимо да се означи, че множеството от проучванията, извършени в тази област, са фокусирани извънредно върху мъже, тъй че остава неразбираемо дали тези дози са еднообразно подобаващи за дами.

Преди да започнете банкет на Saw Palmetto, целесъобразно е да потърсите насоки от вашия снабдител на здравни услуги, с цел да гарантирате вашата сигурност и да определите вярната доза за вашите характерни потребности.

Заключение

Сао палмето (Saw palmetto) е хранителна добавка, получена от плодовете на дървото Serenoa repens.

Свързва се с евентуални изгоди за здравето като засилен напредък на косата, поддръжка за здравето на простатата и усъвършенствана функционалност на функция на уринарния тракт.

Докато проучванията в епруветка допускат, че може да има противовъзпалителни и противоракови свойства, по-нататъшното проучване е от значително значение за потвърждаване на тези евентуални изгоди.

Преди да обмислите използването на тази добавка, целесъобразно е да проведете полемика с доктор. Струва си да се означи, че децата, както и бременните или кърмещите дами би трябвало да заобикалят приема на палмето.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР