Сънят е изключително важен за оцеляването ни. Не само че

...
Сънят е изключително важен за оцеляването ни. Не само че
Коментари Харесай

US-учени алармират за голям риск от страшна болест, свързан с начина по който спим

Сънят е извънредно значим за оцеляването ни. Не единствено че в случай че не се наспим ставаме раздразнителни и разсеяни, само че и продължителната липса на сън може да докара до гибел, написа Zdrave.to.

Учените обаче в този момент обръщат внимание освен на количеството сън, само че и на времето, когато го получаваме. Според специалистите с изключение на броят часове, е значимо да се има поради и времето, когато го получаваме, защото в противоположен случай ни грози страшна болест.

Циркадните ритми се назовават ​​колебания в интензивността на разнообразни биологични процеси, свързани с смяната на деня и нощта, в това число метаболизъм, сън, банкет на храна и усвояването ѝ, в взаимозависимост от режима на деня. Известно е, че верният дневен темп усилва продължителността на живота на организма, а нарушаването на биоритмите, в противен случай, предизвика развиването на разнообразни болести.

Учените от университета в Южна Калифорния (САЩ) са разпознали механизъм, който способства за развиването на хронични болести, когато циркадните ритми се нарушат. Когато разстройствата на съня са нарушени, характерен ген може да способства за развиването на рак.

Учените са открили, че HNF4A генът, който кодира протеин, наименуван хепатоцитен 4-алфа нуклеарен фактор (NR2A1), е тясно обвързван с циркадните ритми в органи като черния дроб, бъбреците и червата. Протеинът NR2A1 блокира действието на гените CLOCK и BMAL1, участващи в регулирането на ежедневния цикъл. Освен това самият NR2A1 също се контролира от циркадни ритми. Мутациите в HNF4A водят до развиване на рядка наследствена форма на диабет, а нарушаванията в регулацията на гена водят до рак.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР