Сънната апнея е заболяване, върху което през последните години се

...
Сънната апнея е заболяване, върху което през последните години се
Коментари Харесай

30% от челните удари се дължат на заспиване

Сънната апнея е заболяване, върху което през последните години се концентрират осведомителни акции, ориентирани към обществото. Въпреки, че е „ много шумна “, апнеята по време на сън си извоюва прозвището „ тихият палач “. Звучи много ужасно, само че има своите учредения, предизвестява пулмологът доктор Димитрина Стоянова от пловдивската денонощна клиника „ Медикус Алфа “.

Това заболяване е надалеч по-сериозно от просто дразнещо ухото и пречещо на близките хъркане. „ Тих “, тъй като постоянно остава дълго време неразпозната, изключително в случай че няма сътрудник, който да се оплаче от трагичното хъркане. „ Убиец “, тъй като води до тежки проблеми със здравето и концентрацията на индивида, който имайки този проблем в доста обстановки е рисков за себе си и близките.

Честотата на обструктивната сънна апнея e към 20% от старата популация в международен мащаб. В България няма сериозна статистика в това отношение. Трудности има при определяне на казуса заради неглижиране на признаците от страна на пациентите и търсене на лекарска помощ в много късен стадий.

Доста са притеснителни също данните, че в България извънредно дребен % от пациентите с към този момент сложена диагноза, даже и тези с тежка форма на болестта, не се лекуват заради финансови аргументи или предубеждения. Като резултат от всичко това обструктивната сънна апнея влезе в черната статистика на пътнотранспортните катастрофи, показва доктор Стоянова.

Сънливостта зад кормилото лишава животи! Най-честата причина за несъответстващи реакции и необяснимо държание на водачите на пътя е неустановена или нелекувана обструктивна сънна апнея. Факт е, че 30% от челните удари се дължат на заспиване. Тези притеснителни обстоятелства вършат болестта огромен обществен проблем, безапелационен е пулмологът.

Д-р Димитрина Стоянова показва и главните аргументи за колабиране на дихателните пътища и задушаване по време на сън: това са наднормено тегло, тесни дихателни пътища и мастни натрупвания в региона на шията, приложимост на алкохол и тютюнопушене и други Често дневната унесеност и липса на сила за ежедневни действия пациентите си изясняват с „ пролетна отмалялост “, изтощеност и стрес, меланхолия.

Те обаче могат да бъдат първите сигнали за съществуване на проблем с дишането по време на сън и не би трябвало да бъдат подценявани, поучава доктор Стоянова. Категорични белези за търсене на болестта са рискова унесеност денем, изключително заспиване зад кормилото и по време на диалог със събеседник.

Често вървене по дребна потребност през нощта, утринно главоболие, задавяне по време на сън, наддаване на тегло, потене, разтревожен сън, шумно хъркане (съобщавано най-често от близкото обграждане на пациента), липса на централизация, намалена памет, нервност, сухота и неприятен мирис от устата са също алармиращи признаци. За точно диагностициране на болестта – като тип и степен, в „ Медикус Алфа “ разполагат с най-иновативната техника от трето потомство NOX T3s.

Единственото, което би трябвало да направи пациентът е да остане една нощ за осъществяване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Лечението е като при всяка хронична болест, споделя доктор Стоянова.

На първо място е смяна на метода на живот – като редукция на тегло и лекуване на съпътстващите болести. В домашна конюнктура болните могат да употребяват CPAP апарати /т.нар. ципап апарати/, особено настроени за съответния пациент и етап на заболяването. Терапията води до понижаване и цялостно изгубване на апнеите и хипопнеите.

Важно е хората да познават признаците и следствията за личното здраве от обструктивната сънна апнея. Още по-важно е обаче да се проумее отговорността към околните и близките, изключително на пътя, където от адекватността на водача зависи неговият живот и живота на останалите участници в придвижването. В последна сметка виновното отношение към проблемите на дишането по време на сън и тяхното съответно лечение избавя животи, безапелационна е доктор Стоянова!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР