Санкционираният руски олигарх Евгений Пригожин е генерирал приходи от над

...
Санкционираният руски олигарх Евгений Пригожин е генерирал приходи от над
Коментари Харесай

Financial Times: Пригожин е натрупал над 250 млн. долара от природни ресурси въпреки санкциите

Санкционираният съветски олигарх Евгений Пригожин е генерирал доходи от над четвърт милиард $ от световната си империя за естествени запаси през четирите години преди нашествието на Владимир Путин в Украйна. Това гласи следствие на Financial Times, като изданието се базира на корпоративни документи.

Журналистите са открили, че западните наказания, настоящи години наред против създателя на частната военна компания " Вагнер ", не са съумели да спрат стотиците милиони, които са постъпвали към Пригожин от рандеман на петрол, газ, диаманти и злато.

Санкционираният съветски олигарх Евгений Пригожин е генерирал доходи от над четвърт милиард $ от световната си империя за естествени запаси през четирите години преди нашествието на Владимир Путин в Украйна. Това гласи следствие на Financial Times, като изданието се базира на корпоративни документи. Журналистите са открили, че западните наказания, настоящи години наред против създателя на частната военна компания " Вагнер ", не са съумели да спрат стотиците милиони, които са постъпвали към Пригожин от рандеман на петрол, газ, диаманти и злато.

Припомняме, че ЧВК " Вагнер " е упреквана в нарушение на човешките права и военни закононарушения, в това число убийства, изтезания и изнасилвания, в съвсем всички страни, в които е работила. Financial Times проучва сметките на компании, подкрепяни от " Вагнер ", които към този момент са глобени от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство за това, че са следени от Пригожин. Детайлно са прегледани и сметките на към момента несанкционирани компании, разкрити в изтекли правни документи. Резултатите за първи път демонстрират финансовите мащаби на " транснационалната незаконна организация ", както Съединени американски щати дефинираха ЧВК " Вагнер ". Анализът изключва съветските предприятия за кетъринг и недвижими парцели на Готвача на Путин, които са получили огромни държавни поръчки и съставляват забележителна част от положението му.

Миналия месец американското министерство на финансите съобщи, че " Вагнер ", която е вербувала десетки хиляди съветски наказани да се бият в Украйна, е взела участие в " сериозна незаконна активност, в това число всеобщи изтезания, изнасилвания, отвличания на деца и физическо принуждение в Централноафриканската република и Мали ". Задграничните наемнически и пропагандни интервенции на " Вагнер " в поддръжка на диктатори и мощни военни фигури са дали на Кремъл инструмент за външна политика, който може да бъде непризнат от Москва, като в същото време са помогнали за обогатяването на нейния създател. Години наред Пригожин отхвърляше всякаква връзка с ЧВК и нейните интернационалните наемнически интервенции - до предходната година, когато призна, че я е основал през 2014 година През 2022 година той се появи във видеоклип, в който се виждаше по какъв начин набира пандизчии в съветска наказателна колония и им дава обещание опрощение, в случай че служат 6 месеца във " Вагнер " на фронта, биейки се за Русия против Украйна, написа настоящо.ком.

Пригожин за първи път беше глобен от Съединени американски щати през декември 2016 година и включен в листата на ФБР с най-издирваните лица през 2021 година Той бе подлаган на все по-засилен надзор от страна на западните държавни управления, само че поредицата от наказания, явно, не е съумяла да спре бизнеса на " Вагнер " с естествени запаси в Африка и Близкия изток.

През 2018 година държавното управление на Съединени американски щати наложи наказания на " Евро Полис " - следена от Пригожин компания, която е получила енергийни концесии от сирийския президент Башар Асад в подмяна на наемници на " Вагнер ", освобождаващи петролни залежи от " Ислямска страна " по време на гражданската война в страната.

Анализът на фирмите за естествени запаси, подкрепени от " Вагнер ", се основава на техните последни налични доклади до декември 2021 година Приходите и облагите, декларирани от тези сдружения в Русия, са преизчислени от рубли в долари по настоящи обменни курсове.

В отговор на публикация на Financial Times за бизнес активността и избягването на наказания от страна на Пригожин, оповестена неотдавна, Готвача на Путин написа в канала на своята компания за кетъринг " Конкорд " в " Телеграм ": " Смятам, че всевъзможни наказания против мен, ЧВК " Вагнер ", както и против всички юридически и физически лица на Руската федерация, са безусловно противозаконни... Плюя и ще храча по всички наказания ".

В отговор на друга публикация на FT за активността на " Вагнер " в Африка, в това число убийства и агитация, той съобщи, че материалът е правилен, само че твърдеше, че не е осъществил огромни облаги. " Financial Times, в случай че не знаете, това е английско издание, разгласява публикация за ЧВК " Вагнер ", в която доста неща наподобяват правилни ", написа той. " С изключение на последната част, в която се приказва за моето финансово обогатяване ".

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР