Санкциите, затварянето на въздушното пространство възпрепятстват хуманитарните усилия на ООН в Нигер

...
Военният преврат в Нигер прекъсва хуманитарните усилия от ООН, тъй
Коментари Харесай

Военният преврат в Нигер прекъсва хуманитарните усилия от ООН, тъй като затварянето на граници и въздушно пространство заплашва да прекъсне доставките на лекарства и храна, казва служител на ООН.

Хуманитарните агенции на ООН се борят да попълнят изчерпва запасите точно както регионалните санкции потенциално увеличават броя на хората в нужда , предупреди във вторник ръководителят на хуманитарната й служба в Нигер Луиз Обен.

„Рискът е да започнем да изчерпваме помощните материали да мога да помагам на хората – аз Говоря за прости неща, които са толкова животоспасяващи“, каза Обин пред агенция Ройтерс, изброявайки храните, ваксините и парите като проблемни области.

„Някои хора скоро ще почувстват щипка от това … Повече от 4,3 милиона души, които бяхме планирали за подкрепа чрез спешна хуманитарна помощ, може да видим, че този брой расте и расте бързо.“

В понеделник хуманитарният ръководител на ООН Мартин Грифитс каза, че е „много загрижен“ за ситуацията в Нигер и призова международната общност да „направи всичко“, за да помогне на нуждаещите се.

Всяко хуманитарно съкращаване може да има опустошителни последици в Нигер, който има един от най-високите нива на детска смъртност в света и където селските общности са засегнати от смъртоносен бунт.

Aubin каза, че полетите, извършвани в Нигер от Хуманитарната въздушна служба на ООН (UNHAS) беше прекъсната, но не спряно от решението на лидерите на преврата да затворят въздушното си пространство в отговор на заплахата от западноафриканския регионален блок за възможна военна намеса.

Но това и затварянето на сухопътните граници под санкциите, наложени от блока – Икономическата общност на Западна Африка Щати (ECOWAS) – означава, че перспективите за попълване на запасите в Нигер са несигурни, каза тя.

„В момента няма пристигащи полети . Така че това се превръща в проблем“, каза Обен. „Да можеш да мобилизираш храна означава очевидно да можеш да внасяш храна отвън.“

Не беше възможно веднага да се определи колко дълги запаси от хранителни продукти или ваксини биха издържали, но „тези бързо се изчерпват, защото това са редовни операции, за да могат да достигнат до хората в нужда“, предупреди тя.

Агенции на ООН в Нигер – включително Световната продоволствена програма аз, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Фондът на ООН за населението (UNFPA) – планират действие при извънредни ситуации, за да поддържат операциите на пистата въпреки задаващия се недостиг.

Очертаваща се военна намеса

Военните управници на Нигер предупредиха, че гражданите да бъдат подготвени за предизвикателни седмици и месеци напред, както обещава правителството защитава се срещу възможна атака.

ECOWAS даде на лидерите на преврата до неделя, 6 август, да освободят и преместят сваления президент Мохамед Базум или да се изправят пред възможна военна намеса.

Членове от ECOWAS, ООН и Африканския съюз се очаква да се присъединят към преговорите в столицата Ниамей във вторник, каза чуждестранен служител пред агенция Асошиейтед прес при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да говорят с медиите.

Заплахата от военна ескалация представлява допълнителен риск за хуманитарните операции.

„Хората на Нигер вероятно ще страдат повече ”, каза Обин, „така че трябва да бъдем в състояние да отговори много, много силно.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР