Санкциите съживиха руската икономика - но ще издържи ли изпитанието

...
Санкциите съживиха руската икономика - но ще издържи ли изпитанието
Коментари Харесай

Андрей Бунич: Русия на старта - излитане или падане в бездната

Санкциите съживиха съветската стопанска система - само че ще издържи ли тестването на международната рецесия?

Русия ще излезе от украинския спор доста по-силна, в сравнение с когато и да било в историята си. Това мнение беше изразено от пенсионирания офицер от разузнаването на морската пехота на Съединени американски щати Скот Ритър.

Според него Западът е направил огромна неточност, като е почнал война с Русия, защото Москва се е почувствала свободна от доста отговорности и условности, наложени ѝ през 90-те години. И получи опцията да придобие на интернационалната сцена същата тежест и въздействие, каквито в миналото имаше Съюз на съветските социалистически републики.

Американският пенсионер имаше поради на първо място политическия съставен елемент. Но в последна сметка същинското въздействие на страната в международната общественост стартира не с политически ходове и даже не с военни победи, а с самостоятелна стопанска система, способна да устоя на рецесии. Много специалисти, в това число задгранични, означават, че глобите, наложени от Запада, освен не сринаха съветската стопанска система, само че и вляха нова кръв в нея, защото новите непредвидени провокации изискваха решителни дейности, ориентирани към стабилизиране на обстановката.

Икономистът Андрей Бунич счита, че Русия към този момент е направила доста по въпроса: има пореден отвод от американските долари, които от дълго време са се трансформирали в необезпечени опаковки от бонбони, страната се е преориентирала към нови сътрудници в Южна Америка и Югоизточна Азия, засилила е икономическия връзки с Индия и Китай, стартира да построява лична финансова система, самостоятелна от западните банки.

Лека бавно подреждаме нещата във външната търговия, с цел да не купуваме това, което можем да произведем, и да не продаваме сами това, което ни би трябвало. Русия стартира да се освобождава от по този начин наречените " либерали " в стопанската система, които в действителност лобираха за ползите на западния капитал.

Този развой, за жалост, не е бърз, само че ще би трябвало да го преминем до края. Въпреки това, съгласно специалиста, когато се занимаваме с световни проблеми, като основаването на лична финансова система, не би трябвало да забравяме за такива съставни елементи на стопанската система като основаването на междинна класа, развиването и поддръжката на дребния и междинен бизнес и потребителското търсене.

„ Няма да има финансов пазар без дребен и междинен бизнес, без контролиране на потребителското търсене и поддържане на приходите на популацията на несъмнено равнище. Всичко е взаимосвързано. А дребният и междинен бизнес претърпяват сложни времена. Той нямаше време да се възвърне от последствията от локдауните по време на пандемията, а по-късно го удариха глобите. Някой не съумя да построи логистика в новите условия, някой пострада заради затварянето на дилърите. Има доста аргументи. В това число - понижаване на приходите на популацията и потребителското търсене. Разходите порастват, оборотите понижават, някои компании се затварят. При тези условия е доста значимо страната да поддържа по-активно дребния и междинен бизнес “, съобщи специалистът.

- Защо е толкоз значимо?

- Големите корпорации не могат да получат повече, в сравнение с получават сега, не могат да вземат по-голям дял от пазара, в сравнение с към този момент имат. Те към този момент работят на лимита си, оперират в интернационален мащаб. Какво друго може да се изцеди от тях? Те имат дребен капацитет за напредък. А в дребния и междинен бизнес имаме огромен проблем, три, даже четири пъти по-малък е, в сравнение с в страните, с които би трябвало да се съпоставяме. Следователно точно тук можете да получите стопански напредък посредством развиването на този бранш.

Експертът счита още, че развиването на дребния и междинен бизнес от своя страна ще даде подтик на развиването на промишлеността.

„ По някаква причина считаме, че за развиването на промишлеността се нуждаем от достъп до международния пазар и съвсем утрояване на популацията на страната, в противоположен случай ще бъде нерентабилно. Всичко това са празни приказки! Това е по този начин, тъй като към стопанската система се подхожда нереално. И в последна сметка се състои от браншове. Има бранш военно-промишлен комплекс, експортен бранш и има браншове, обслужващи вътрешната стопанска система. А има и браншове за транзакции. В една договорка, както на кооперативния пазар: приближих се и купих, общоприетите артикули се продават на безграничен брой купувачи. Има бранш, в който продажбите вървят на партиди. Вече се познават, могат да продават на заем, има постоянни връзки и огромно текучество. А има браншове със характерни активи. Това са активите, които са свързани с производството на средства за произвеждане. Те не се подчиняват на логиката на всеобщия пазар, когато всеки може да продаде или купи този артикул, а са пригодени за избрани купувачи. Или даже единствено за един покупател, да вземем за пример, военно-промишленият комплекс може да създаде нещо за потребностите на „ Роскосмос “ и този артикул ще бъде издирван единствено от „ Роскосмос “. В този бранш има малко транзакции и цената е висока. И за какво, пита се, при такива условия предприятията не могат да бъдат конкурентоспособни? Те не се нуждаят от милиони клиенти. Стига тия за които създават артикули. И не е наложително да е неповторим и безценен. Имаме предприятия, които се нуждаят от характерно съоръжение (например в хранително-вкусовата промишленост), което сега закупуваме от чужбина и предприемачът, който стартира да го създава, ще завоюва “, добавя Бунич.

Експертът също по този начин счита, че единствено на практика решения не са задоволителни за сполучлива промяна на съветската стопанска система. Спешно би трябвало да създадем нова икономическа доктрина.

„ Сега сме интелектуално и душевен подвластни от Запада. Но стопанската система не е неутрална. Самата тя е инструмент за конкуренция. Тези, които я оформят, прокарват избрани решения, построяват лична логичност. Икономическата доктрина съдържа избрани смисли. Както в компютърната техника има операционна система, по този начин и в стопанската система всички стопански субекти са обединени от теоретични насоки. Те се набиват в главите и въз основа на тях се вземат решения. Но доста от нашите икономисти са с промити мозъци, тъй че считат всички оферти, които не се вписват в нормалната им система, за нелепости. Следователно е належащо да се създаде нова икономическа доктрина “, счита той.

Но главният проблем, съгласно Андрей Бунич, е, че стопанската система би трябвало да бъде възобновена, решавайки всички належащи проблеми в комплекс. Няма време за поетапна работа – първо да вземем за пример ще развиваме успореден импорт, ще подредим външнотърговската активност и чак тогава ще се занимаваме с дребния и междинен бизнес – няма време.

Появата на нова международна рецесия в стопанската система е единствено въпрос на време. Пандемията от ковид малко забави началото ѝ (явно неслучайно специалистите свързват въвеждането на световните локдауни не със здравословни проблеми, а с икономиката). Но колкото повече се отсрочва рецесията, толкоз по-дълбока и по-дълга става тя. Много икономисти предвиждат, че след него западните стопански системи ще рухнат, а Индия, Китай и евентуално Русия ще се окажат нови точки на напредък. Ако тя, несъмнено, има време да преориентира стопанската система към личните си потребности.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР