Санкциите по американския закон Магнитски не са насочени срещу партии,

...
Санкциите по американския закон Магнитски не са насочени срещу партии,
Коментари Харесай

Делян Добрев: Високата инфлация се дължи на левите икономисти Асен Василев и Кирил Петков


Санкциите по американския закон „ Магнитски ” не са ориентирани против партии, а против обособени персони. Това разяснява пред Българска национална телевизия Делян Добрев от ГЕРБ по отношение на попадането на някогашния финансов министър Владислав Горанов в листата със глобените лица. Добрев цитира изявление на ръководителя на комитета по глобите към Държавният департамент на Съединени американски щати Джеймс О`Браян.

„ Джеймс О`Браян споделя, че глобите нямат за цел на нападат никоя политическа партия. Те се отнасят до обособени лица и в този момент е време да се продължи по по-добър метод. Тоест, откакто очевидно от Държавния департамент са слушали цяла седмица политическия отенък на глобите у нас, са решили да заявят ясно, че те не са ориентирани към никоя партия ”, разяснява той.

Делян Добрев заявява, че след изборите на 2 април ГЕРБ ще постави всички старания за сформиране на държавно управление и ще предложи кабинет. Коментира, че мъчно си показва ръководство на ГЕРБ с „ Продължаваме промяната ”, защото съгласно него тя се нарежда като лява партия.

„ Те са лява партия, не тъй като хората вътре са леви икономисти, а тъй като водачите – Кирил Петков и Асен Василев, са леви икономисти. Тоест, в случай че си сменят управлението и решат, примерно Даниел Лорер да оглави партията, може да станат естествена центристка или центристко дясна партия ”, сподели Добрев.

Той прикани останалите политически сили към разсъдък в името на запазването на евроатлантическо болшинство.

„ Говори се за великия български лев. Ами, българския лев го нямаме от 1997. Ние нямаме български лев от първия ден на Валутния ръб. Имаме една хартия, която се споделя лев. Като влезем в еврозоната ще имаме едни монети, на които отново ще има български знаци, т.е. отново ще го има лв.. Иначе няма никаква разлика. Ние от 1997 не можем да печатаме пари и добре, че не можем. Курсът на лв. към еврото е закрепен със закон и 100% не може да се промени, тъй че тези страхове са прекомерни.

„ Имам опасения, че евроатлантическата ориентировка ще бъде по-малко застъпена в идващото Народно заседание. Смятам, че с тази акция срещу еврото и за българския лев, който ви споделих, че към този момент го няма, поддръжката за „ Възраждане ” и Българска социалистическа партия ще се усили, а те са си чисто проруски партии. Те не го и крият. Тоест, болшинството, което имахме от 170 индивида в 48-ото Народно събрание, ще намалее. И се надявам да се вразумим, тъй като в противоположен случай в 50-ото ще сме още по-малко ”, сподели той.

Делян Добрев упрекна „ Продължаваме промяната ” за високата инфлация у нас и акцентира, че това е главната спънка за влизането ни в еврозоната.

„ Ако имаш 1000 лева и ги изтеглиш от банката, действително с тях може да си купиш неща, които преди си купувал за 700 лева Това е най-важното сега и е неуспех на ръководството на Политическа партия. Половината инфлация е вносна, само че другата си е чисто българска и се дължи на метода, по който се управляваха обществените финанси. Когато хвърляш пари от вертолет, т.е. – харчиш безсистемно, помпаш инфлацията. Бяхме дружно с Хърватия, в този момент тя влезе в еврозоната, ние не. Говори се за инфлация там. Инфлацията там за януари спрямо декември е 0,3%. Знаете ли какъв брой е при нас – 4 пъти по-висока инфлация. Значи ние не сме в еврозоната, не влязохме в еврозоната и отново сме с 4 пъти по-висока инфлация от Хърватия ”, посочи той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР