Санкциите, наложени от САЩ на шестима българи, сред които Делян

...
Санкциите, наложени от САЩ на шестима българи, сред които Делян
Коментари Харесай

Реакции след санкциите на САЩ: Президентът и основните политически сили коментираха скандала

Санкциите, наложени от Съединени американски щати на шестима българи, измежду които Делян Пеевски и Васил Божков, провокира изказвания от президента и от главните политически сили.

„ Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се приказва през днешния ден е елементарно и безвредно “, сподели президентът Румен Радев.

От ГЕРБ оповестиха, че поддържат ограниченията по Закона „ Магнитски “. Коментираха и глобените лица.

„ Моите връзки с Пеевски от дълго време съм ги декларирал и те са чисто политически. Нито имаме компании, нито общ бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков – в никакъв случай “, сподели Бойко Борисов, водач на ГЕРБ.

По отношение на Илко Желязков Борисов добави, че Екатерина Захариева го е уволнявала два пъти, а той не се е срещал с него.

Реакцията на Българска социалистическа партия - водачът на левицата прикани основния прокурор да стартира следствие по проблема. И посочи, че споменаваният от Съединени американски щати водач, взимал подкупи от Божков не е тя.

„ Не съм аз в случай че мога да се пошегувам. Не можем да гадаем, това е работа на прокуратурата да обясни кой е този човек и да стартира следствие. Допускам, че ще има резултат върху изборите, изключително в случай че не спрем дотук “, съобщи Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия.

Според Има Такъв Народ американският отчет е поддръжка за гражданското общество у нас.

„ Вчерашният американски отчет дипломатично показва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция. Но тези чудовищни зависимости ги уточни по-рано самото българско гражданско общество. Нима забравихме, че над 200 дни хиляди български жители в десетки градове у нас, а и в чужбина желаеха оставката на основния прокурор и на оня сегашен политически водач? “, написа Слави Трифонов във „ Facebook “.

Партията на Делян Пеевски - Движение за права и свободи го поддържа изцяло:

„ Напомняме, че господин Делян Пеевски не е заемал висша обществена служба от 2009 година до момента, като се изключи че е бил депутат от Движение за права и свободи. Движение за права и свободи чака обстоятелства и доказателства, стимулирали решението на Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати. До тогава оставаме солидарни с персоналната позиция на господин Делян Пеевски. “

„ Демократична България “ желаеха с изключение на следствие на Пеевски и Божков и оставката на Илко Желязков от бюрото за надзор на СРС.

„ Той би трябвало да си подаде оставката, както и основният прокурор Иван Гешев “, сподели съпредседателя на Демократична България Христо Иванов.

ИСМВ оповестиха, че ще желаят анкетна комисия по проблема в идващия парламент и имат съмнения кой е корумпираният политически водач.

„ Най-вероятно е този, който управляваше еднолично страната и чиито финансов министър не събра 700 милиона лв. такси за хазарта “, съобщи Мая Манолова, водач на „ Изправи се! Мутри вън! “.

А Вътрешна македонска революционна организация, чийто кадър също е посочен в отчета - анулираха плануваната си за през днешния ден конференция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР